Бременност и слънце

853
Бременност и слънце

Защо бременната жена трябва да се крие от слънцето?

По време на бременност се повишава концентрацията на определени хормони, особено на естрогена, затова под въздействието на слънцето може да се образува т. нар. „маска на бременността” – тъмни петна, които се появяват предимно в областта на челото и около носа. В някои случаи те могат да изчезнат след раждането, но често остават за цял живот.

Освен на кожата, слънцето се отразява и на общата температура на тялото. Топлинният удар при прегряване може да доведе до повишаване на температурата на вътрешните органи, което при бременната жена автоматично води до повишаване на температурата на плода. Ако плодът е в условия на прегряване, може да настъпи увреждане на мозъка му.

Някои изследователи откриват връзка между действието на ултравиолетовите лъчи и появата на увреждания в развитието на нервната система на детето. Те се базират на факта, че под въздействието на слънчевото излъчване се снижава нивото на фолиева киселина в организма.

Солариум и автобронзант

И двете остават забранени за вас по време на бременността. За солариумът се говори и пише достатъчно и вероятно отдавна сте наясно с рисковете, които крие. Ефектът от употребата на автобронзанти пък се основава на действието на дехидроксиацетона, който прониква в кръвта през кожата. При бременните жени това вещество прониква чрез плацентата в плода и оказва неблагоприятно въздействие върху него.Добави коментар