Бременност и грип

199
Бременност и грип

Трябва да се лекува внимателно

Лечението на грипа при бременните има свои особености, защото повечето противогрипни средства са противопоказни за тях.
Какво е грипът?

Грипът е заболяване, съпроводено с висока температура, отпадналост, хрема, кашлица и главоболие. Той се предизвиква от вирус от семейството на ортомиксовирусите. От грип не можете да се заразите, ако намокрите краката си или седите на течение – тази инфекция прониква в организма само по въздушно-капков път от заразен човек.

Вирусът започва бързо да се размножава в организма, а кръвта го разнася в цялото тяло. Унищожава се лигавицата на дихателните пътища и тя вече не може да изпълнява защитните си функции. Ето защо броят на грипни усложнения включват пневмония, бронхит, отит на средното ухо, синузит. Сърдечно-съдова система може да се развие възпалително заболяване на сърдечния мускул, което може да доведе до сърдечна недостатъчност. Всъщност, именно заради усложненията си грипът е опасно заболяване по време на бременността.

Как се лекува грипът по време на бременност?

Лечението на грипа при бременните има своите особености. Много от медикаментите срещу грип са противопоказни в това положение. Към тях се отнасят аспирина, противокашлячни медикаменти, противовирусните препарати. Лекарят ще назначи най-адекватното лечение.

Да се лекува грипът може с поемането на обилно количество течности, които да изчистят организма от токсините. Температурата може да се понижи с парацетамол. А течностите трябва да са богати на витамин С: плодови напитки, горещ чай с лимон и мед. За кашлицата трябва да се вземат средства, които са позволени по време на бременност. Можете да облекчите състоянието си с инхалации с тинктура от невен, евкалипт, мента, жълт кантарион, розмарин, лайка.

Последствия от грипа по време на бременността

Преди всичко, ако по време на бременността жената се зарази от сериозно заболяване и в развитието на плода нещо се обърка, бременността сама се прекъсва. Ако няма спонтанен аборт, значи с детето всичко е наред. Грипът е най-опасен за плода до 12-та седмица. До тогава се оформят органите на детето. По-късно плодът само расте и грипът не може да повлияе на структурата на органите му. При всички положения лекарите ще направят цялостни изследвания на плода, за да няма съмнения, че е увреден, особено ако грипът протече с тежки усложнения.

Как да се предпазим от грипа?

По време на бременността имунитетът отслабва, затова жените трябва профилактично да приемат витамини и хранителни добавки за бременни. Можете да засилите имунитета си със здравословен начин на живот: правилно хранене, физическа активност. Пазете се от болни хора, а през месеците на грипните епидемии най-добре излизайте с маска на устата и носа.Добави коментар