Бременност: 7 алармиращи симптома

298
Бременност: 7 алармиращи симптома

Кога спешно трябва да потърсите лекар?

През деветте месеца на бременността настъпват промени в тялото на жената, които я карат често да се пита кое е нормално и кое не и дали не трябва да се консултира със своя акушер-гинеколог.

За някои бъдещи майки и най-малката болка е повод за паника и посещение на лекарския кабинет. На другата крайност са жените, които пренебрегват потенциално опасни симптоми, смятайки ги за нормална част от бременността.

В действителност различаването на опасните от нормалните сигнали на бременността е понякога трудна задача дори и за специалист. Затова, когато се колебаете, винаги е по-добре да се консултирате с вашия лекар, съветва zdrave.bg.

Алармиращ симптом №1: Кървене


Кървенето от влагалището може да означава много различни неща. Например: ако кървите тежко и изпитвате силни болки и крампи в областта на корема през първия триместър, това може да е симптом на извънматочна бременност, обясняват експертите. Извънматочната (или ектопична) бременност възниква, когато оплоденото яйце се имплантира извън матката. Състоянието може да бъде животозастрашаващо и налага незабавна медицинска помощ.

Сериозното кървене, придружено от крампи, може да бъде и признак на заплашващ аборт в първото или в началото на второто тримесечие. През третия триместър от бременността същите оплаквания могат да бъдат причинени от отлепване на плацентата от подлежащата лигавица на матката.

Независимо от вида и тежестта на кървенето по време на бременност, то е симптом, който не бива да се пренебрегва с лека ръка и изисква медицинска помощ - единодушни са експертите. Те призовават, ако забележите кръв във влагалището, да не чакате, а да се консултирате възможно най-рано със специалист по акушерство и гинекология.Алармиращ симптом №2: Тежко повръщане и гадене

Гаденето и повръщането могат да бъдат част от нормалното протичане на бременността. Въпреки това на тях трябва да се обърне внимание, особено ако възпрепятстват нормалното хранене. В тези случаи рискът от дехидратация и дефицит на хранителни вещества се увеличава многократно, а те са сериозна заплаха както за майката, така и за плода.

Алармиращ симптом №3: Активността на бебето се понижи значително

Ако бебето не се движи толкова активно, колкото преди, това може да означава, че то не получава достатъчно кислород и хранителни вещества през плацентата.

Но как да разберете това? Безопасен и сравнително ефикасен тест е следният: Първо изпийте студена напитка или изяжте нещо. След това легнете на една страна, за да провокирате движенията на плода.

Броенето на ританията също може да помогне. Въпреки че не съществува оптимален или критичен брой на движенията, по правило трябва да чувствате 10 или повече ритания за период от два часа. В противен случай се обадете възможно най-бързо на своя лекар.

Следва...Добави коментар