Бременни суеверия

402
Бременни суеверия

Или защо бъдещите майки не трябва да прескачат кабели

Възможно ли е ако ритнете животно, докато сте бременна, детето ви да се роди космато? Повечето жени, които не носят дете, биха се изсмели на тази идея. И тук идва разликата с бъдещите мами - не бива да забравяме, че те всеки ден се борят със страховете си. Не само защото в тялото им се извършват промени, които не могат да контролират, но и защото бебетата не се раждат с попълнена гаранционна карта, която да покрива всички рискове.

Несъмнено едно от най-често срещаните суеверия, което 90% от бременните спазват, е да пазят в тайна щастливата новина до края на третия месец. Тук логика съществува - медицински потвърдено е, че рискът от спонтанен аборт в първия триместър е по-висок от този в следващите два. Често бъдещите родители дори празнуват влизането на мамчето в четвъртия месец - знак, че рискът за бебето е намалял.

Често спазвано от бъдещите майки е и неписаното правило за детето нищо да не се купува преди то да се роди. Немалко бремелинки обаче вече го пренебрегват - какво по-хубаво и разтоварващо от това ти самата да избереш най-хубавите дрехи и аксесоари за бебчо. Така се спестява и напражението за таткото, за когото накрая се оказва не само че се е сдобил с рожба, но и с дълъг списък за пазаруване.

Бъдещите родители и до днес не бързат с избора на име. Дори вече да има такова, според поверието то не бива да се казва, докато собственикът му не се появи на бял свят. Бабите съветват да се крие и полът на бебето. За него пък гадаят по формата на коремчето - ако то е много изпъкнало, значи ще се роди момче, а ако е по-плоско, ще е момиче. При положение, че решите да не се доверявате на видеозона, то  пола можете да познаете и по това какво ви се хапва повече - сладко и кисело за момиче и люто и солено за момче.

Много от така наречените "бабини деветини" се отнасят до външния вид на бебчо. Ако бременна ритне космато животно, то и детето й ще е космато. Ако пък има много киселини, значи бебето ще се роди с много коса. Когато бебето ритне за първи път,  е добре да се взрете в очите на таткото, защото поверието гласи, че каквито очи погледнете, с такъв цвят ще са и тези на мъничето.

Списъкът със суеверията продължава с това, че бъдещата майка не бива да се подстригва, за да не отреже или смали мъжкото достойнство на детето си. Когато види нещо за ядене, трябва да го опита, за да не е то злоядо. Ако пък й се прияде нещо, а не може да го хапне веднага, трябва да оближе дланта си. Ако случайно решите да откраднете нещо, пипнете се за дупето, за да няма после белег мъничето. Същото важи и при положение, че се стреснете.

Бъдещите мами обаче най-много се стряскат от суеверията, които касаят здравето и развитието на още нероденото им дете. Такова е и това да не се прескачат кабели - иначе бебето ще се роди с увита пъпна връв. По същата причина бременната не трябва да плете и шие. Не бива да яде и заек, за да не сънува детето кошмари. Както и да не гледа икони, за да не се роди малкото кривогледо. Според други поверия пък, ако бременната се снима или й се рисува портрет, това може да спре развитието на плода, който носи.

Разбира се, повечето от тези суеверия са възникнали във времена, когато детската смъртност е била висока, а обяснението й - невъзможно. Днес бъдещите родители могат да изберат своето поведение, защото имат опората на съвременната медицина. И все пак няма нищо лошо в червения конец на ръката ви.Коментари

Коментар: 1
I was looking evhrwy

I was looking evhrwyeere and this popped up like nothing!


  • 1

Добави коментар