Бременни студентки за 3 бона

270
Бременни студентки за 3 бона

Държавата ще дава парите на части след заверени семестри

Социалното министерство засече нова форма на злоупотреба с помощи. Бременни и току-що родили жени се записват студентки, за да се доберат до еднократно подпомагане от 2880 лв. След като получат парите обаче, жените забравяли за ученето.

По данни на Агенцията за социално подпомагане за последните години броят на студентките с помощи се е увеличил двойно. За 2011 г. средства са изплатени на 2344 студентки, за 2012 г. - 3090, а за 2013 г. - 4532. За първите седем месеца на тази година броят им вече надхвърля 2800, пише вестник "Стандарт".

За да спре злоупотребите, социалното министерство подготвя промяна в условията за достъп до парите. "Половината от сумата ще се изплащат само след заверка на първия семестър, а втората половина - на втория семестър", посочи вчера служебният социален министър Йордан Христосков. Промяната обаче ще бъде направена от следващото правителство, защото е необходима добавка в Закона за семейните помощи за деца.

Обезщетението от 2880 лв. бе въведено от 2009 г. като мярка за насърчаване на студентките да не отлагат раждането на деца, но и да продължат обучението си. Тя се дава само на записали редовна форма без значение на доходите в семейството.

В момента е достатъчно майката да представи пред социалните служби единствено уверение от университета, че е записана като редовен студент. Заявления се подават до навършване на 6 месеца на детето.Добави коментар