Бременни със заболяване...

216
Бременни със заболяване...

... ощетени заради административен пропуск

Бременни жени със заболяването фенилкетонурия не могат да получат лечебните храни, които им се полагат по закон и се отпускат от Здравната каса, съобщи bTV. Причината е административен пропуск. Без приема на тези храни има риск и за майката, и за бебето.

Преди три месеца Диана Чернева разбира най-хубавата новина- ще става майка. Но щастливите емоции са премесени и с притеснения, защото момичето е с генетичното заболяване фенилкетонурия. В организма й липсва ензим, който разгражда важна аминокиселина.

"Лечението трябва да се провежда преди и по време на цялата бременност", обяснява проф. Иво Кременски. "Не влязат ли в нормалните стойности- това означава, че детето ще развие всички тежки симптоми като при фенилкетонурия, т.е. умствено изоставане, може да се появи и сърдечни проблеми".

За да има спокойна бременност, жената трябва да приема специални лечебни мляко и брашно, които се плащат от Здравната каса. Но в аптеката й отказват.

По наредба Здравната каса заплаща синтетичното брашно за бременните с фенилкетонурия, но на практика това не е отбелязано в системата между аптеките и касата. Така ако издаде лекарството, аптеката няма как да получи пари за него.

У нас пациентите с фенилкетонурия са 150 души. От началото на година касата трябваше да изпълни наредба на здравното министерство и да поеме плащането не само на бременните, но и на всички, които са навършили 18 години. 9 месеца това не е направено.Добави коментар