Бременни неволи, свързани с храната

129
Бременни неволи, свързани с храната

Физическата причина за прилошаването се явява рязката хормонална промяна

През първите 16-18 седмици на бременността общото състояние на бъдещата майка се влошава поради честото гадене. Физическата причина за прилошаването се явява рязката хормонална промяна, водеща до повишено съдържание на хормона прогестерон в организма, който поддържа и съхранява бременността.

Именно повишеното съдържание на прогестерон оказва влияние и на мускулите на стомаха и стомашно-чревния тракт, вследствие на което храната за по-дълго се задържа в стомаха и стомашните сокове попадат в хранопровода. Това предизвиква прилошаване и киселини.

Вижте още: 9 мита за бременността, на които все още вярваме

Що се отнася до самите вкусови странности, те също се дължат на подобно ексцентрично поведение на хормоните. Хормоналното преустройство на организма оказва силно влияние на вкусовите предпочитания (възниква желание за един вид храна и отвращение от друг), пише woman.bg.

Съществува мнение, че организмът излъчва особени сигнали, които съобщават какво липсва и от какво следва да се откаже бременната жена. Ако изведнъж ароматът на кафе стане напълно непоносим или само при мисълта дори за торта с крем започва да й се гади, то отвращението към тази храна е напълно възможно да е начинът, по който нейният организъм иска да застрахова майката и детето срещу токсини.

Вижте още тукДобави коментар