Бременната и деликатесите

292
Бременната и деликатесите

За кои от тях ще трябва да забравиш?

Обичате сурово-пушени меса, хайвер и меки сирена? Е, ще трябва да оставите консумацията им за след раждането на бебето. Защото точно любимите ви деликатеси крият сериозен риск от заразяване с листериоза, салмонела и токсоплазмоза.

От сурово-пушените меса и колбаси, които са задължителни на празничната трапеза, има риск да се заразиш с токсоплазмоза. Това е паразитно заболяване, което се пренася от котките, но с него можеш да се сдобиеш и от сурово или недостатъчно термично обработено месо.

Въпреки че болестта често протича незабелязано за майката, когато не е бременна, тя е особено опасна за плода - може да предизвиква увреждания като слепота, глухота и поражения на нервната система.

Освен това, деликатесните меса често съдържат много консерванти, оцветители и подобрители, с които организмът на бебето трудно ще се справи. Забравете и за месото, приготвено алангле. Пържолите ви трябва да са добре изпечени, задължително изгубили розовия си цвят по средата. И не ги опитвайте, докато ги готвите.

Преустановете консумацията на меки сирена. Те не са преминали през термична обработка и може да се преносители на бактерията листерия. Болестта, която причинява тя, се нарича листериоза и може да причини спонтанен аборт и проблеми с плода.

Заради този риск е по-добре и да не консумирате пастет по време на бременността. Непастьоризираните сирена, млякото и недобре обработените яйца носят риск от салмонела. Други продукти, за които временно ще трябва да забравите, са хайверът и суровата риба - под формата на суши.Коментари

Коментар: 1

леле, а как ги обичам тия неща, не е истина. даже тая снимката, дето сте я сложили, сега ужасно ми дразни апетита


  • 1

Добави коментар