Бременна и на работа: На какво да обърнете внимание

420
Бременна и на работа: На какво да обърнете внимание

Не подценявайте потребността си от по-щадяща среда

В съвременното общество да се види на работа жена, която е бременна в третия триместър, е нормално явление. Ако бременността протича нормално и без усложнения, повод да се променя съществено начинът на живот няма. Струва си обаче да предприемете някои мерки.

На какво задължително трябва да обрънете внимание, ако сте бременни?

На първо място бременната жена е необходимо да облекчи режима си на работа, ако тя е свързана с:

1/ голямо физическо натоварване и вдигане на тежки предмети;
2/ продължително пребиваване на крак или в неудобна поза;
3/ дейност през нощта, например оператор в кол център;
4/ дейност, която изисква взаимодействие с химични препарати, например лаборанти или преподаватели по химия;
5/ преохлаждане – ако работи навън, а температурата е под 20 градуса например.

Необходимо е също така да изключите всякакви задачи, които ви излагат в риск. Например не е препоръчително да работите с шевна машина. Постоянната вибрация може да провокира преждевременно раждане. Производственият шум и изпаренията също са вредни за бъдещата майка. Води до бързо изтощаване на организма.Опасна за бременните жени е и обстановката в самолет. Тук става дума за дамите, които работят като стюардеси.

Най-безопасната работа сякаш е в офис. И там обаче съществуват нюанси.

Седащият начин на работа от 9 до 18 часа води до влошаване на кръвообращението в органите в малкия таз и долните крайници. Това повишава риска от разширени вени и може да повлияе негативно на развитието на плода.

Работещите в офис бременни жени трябва редовно да правят разходки за по 5-10 минути. Да се охлаждат, да правят лека гимнастика и да се хранят здравословно. Идеално е, ако имате възможност да полегнете някъде и да си отпочинете.Компютрите също оказват вредно въздействие. Ако можете, използвайте защитни екрани, за да не се пренатоварват очите ви.

Често работата в офис, особено ако бъдещата майка е на отговорна позиция, се съпровожда с постоянен стрес. Постарайте се да понижите нивото му.Добави коментар