Биологическият часовник при мъжа и при жената

148
Биологическият часовник при мъжа и при жената

Таблица за сравнение

Несправедливо, но истина: с настъпването на 20-ата година женските яйцеклетки започват постепенно да остаряват. Към 40-ата година, когато сексуалността на дамите достига своя разцвет, способността им да зачеват почти отсъства.

Да забременееш и да износиш здраво бебе на 20 години е лесно и просто, на 30 – по-трудно, но нормално и напълно реално, а на 40 – може да възникнат различни трудности. В същото време мъжката способност за оплождане не изчезва до последния дъх.

Разбира се, нещата не са толкова еднозначни. Женската фертилност зависи от качеството на яйцеклетките, а не от количеството им, а качеството на яйцеклетката се влошава с напредването на възрастта. При мъжете биологичният часовник е свързан с понижаване на способността на организма да произвежда сперма.

Способността за зачева варира не само в зависимост от човека, но и в зависимост от самата двойка. Общото във всички случаи са промените, настъпващи в различните десетилетия. Това означава, че значителна промяна на фертилността протича на всеки десет години от живота на човека.

Няколко авторитетни специалисти в областта на репродуктивната ендокринология и гинеколози създадоха таблица, демонстрираща промените в женското и мъжкото репродуктивно здраве. Предоставяме ви възможност да сравните способностите на яйцеклетките и спермата, когато става дума за зачеване.Добави коментар