Биохимичен скрининг

1076
Биохимичен скрининг

Изследването измерва риска от вродени дефекти

Биохимичният скрининг е лабораторно изследване на кръвна проба. Чрез него се прави оценка на риска за раждане на дете със синдром на Даун или с дефект на невралната тръба.

При теста се откриват от 75 до 85% от дефектите на невралната тръба. Такива са спина бифида и аненцефалия. Както и 60% от децата със синдрома на Даун при жени под 35 години и 75% при жени над 35 години.

Тестът измерва нивата на три хормона на бременността. Това са алфафетопротеини, човешки хорионгонадотропин и неконюгиран естриол.

Изследването се прави между 15 и 20 гестационна седмица, като оптималното време е между 16 и 18 седмица.

Положителните или патологични резултати невинаги означават, че детето ви има проблем. Само около 10% от жените с такива резултати раждат деца с вродени дефекти.

Положителните резултати означават, че трябва да проведете допълнителни изследвания. Консултирайте се с гинеколога си дали ще бъдат ултразвукови или амниоцентеза, за да се потвърди рискът.

Биохимичният скрининг се поема от Здравната каса за всички здравноосигурени бременни. Прави се само в "Майчин дом" - София и Варна.Коментари

Коментар: 10

Izobshto ne se poema ot ZK,az platih minalata sedmica 55 lv.za tova izsledvane

Коментар: 9

Да, бе какви са тези глупости, че се поема от ЗК. Бая години ще трябва да минат, докато и това стане. Просто в момента се смята, че е лиготия, а то не е.

Коментар: 8
скрининг

здр. може ли някой да ми каже къде(освен в Майчин дом), могат да се направят изследванията? аз съм на работа от 8 до 17 часа и ми трябжа лаборатория която да работи .....примерно от 7 сутринта?

Коментар: 7
Скрийнинг

Плаща се и още как, 43 лева е в Майчин дом и въобще не се поема от здравната каса, а би трябвало!

Коментар: 6
скрининг

На мен също ми предстои такова изследване и лекаря ме предупреди, че не се поема от ЗК и трябва да заплятя 78 лв. за него

Коментар: 5

Твърдението, че това изследване е безплатно за здравноосигурените бременни е пълна лъжа. Само преди месец и половина ми взеха 70 лева. Моят гинеколог ме предупреди, че здравната каса не поема това изследване.

Коментар: 4

Az sashto si platih za tozi test predi 2 gidini i platih 70lv,az sahto biah zdravno osigurena!

Коментар: 3
bioximi4en skrining

A az platix za tova izsledvane sumata ot 50 lv i sam zdravno osigyrena

Коментар: 2
Коментар: 1
скрининг

Миналата година по това време, въпреки че бях здравно осигурена, ми взеха 40 лв. за това изследване!


  • 1

Добави коментар