Безплатни прегледи за бременни по повод Световния ден на сърцето

39
Безплатни прегледи за бременни по повод Световния ден на сърцето

В Пирогов

Безплатни профилактични прегледи на бременни жени ще проведе Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Н. И. Пирогов" на 27 септември. Прегледите ще се извършват в сградата на Медициниски център "Пирогов от 9 до 13 часа.

Инициативата е по повод 29 септември - Световен ден на сърцето, с което болницата ще подкрепи кампанията за Дружеството на кардиолозите в България. Прегледите ще извърши проф. Мария Миланова, началник на Клиниката по кардиология в "Пирогов" и председател на работна група "Сърдечно-съдов риск при жени" към Детско-юношеска гинекология.

"Бременност и сърце" - Погрижете се за своето сърце!" е мотото на тазгодишната кампания на кардиологичното дружество. Тази година във фокуса са бъдещите майки. Съсредоточаването към бременните жени не е случайно, обяснява проф. Мария Миланова.

Бременността е онзи специален период от живота на една жена, по време на който има чести оплаквания от сърцебиене, ускорен пулс, ниско артериално налягане, отоци по долните крайници, задух и лесна уморяемост. Обикновено това е израз на физиологична адаптация, но понякога може да алармира за влошаване на сърдечна патология.

Специалистите напомнят, че сърцето е органът, който по време на бременост претърпява най-сериозни адаптационни промени през нормално протичаща бременост. Необходимо е бременните жени, които имат желание да се възползват от прегледите да си запишат час предварително, посочва Дарик радио.

Добави коментар