Безболезнено раждане?

924
Безболезнено раждане?

Съвременната медицина е способна на всичко

Наскоро проучване показа, че голяма част от жените, които не искат да имат деца, са взели това решение заради страха от болката по време на раждане. Съвременната медицина обаче и тук ни предлага вариант - да използваме силата на обезболяващите, за да се справим с този труден момент от живота си.

Различните видове обезболяване
В миналото са се прилагали анестетици, които са се вливали венозно или с помощта на инхалатор. Днес това почти не се практикува, тъй като не е достатъчно ефективно, а изследванията показват, че преминават през плацентата и е възможно да нанесат поражения на плода.

Най-често у нас се прилага епидуралната анестезия. Поставя се в хода на раждането в основата на гръбначния стълб с помощта на катетър. Ефектът настъпва до десет минути. Жената остава в съзнание през целия процес на раждането и чувства долната част на тялото си.

Начинът на поставяне на спиналната анестезия е сходен като този при епидуралната. Разликата тук е, че се изключва всякаква чувствителност от кръста надолу. Този тип упойка се използва при цезаровото сечение. Ефектът настъпва веднага и трае поне четири часа.Все по-често анестезиолозите комбинират двата вида анестезия, за да постигнат бързото обезболяване на първата и продължителния ефект на втората.

Влияние на анестезиите
Епидуралната анестезия в повечето случаи отслабва родовата дейност и е възможно да се наложи стимулация с хормони. Предизвиква главоболие у родилката и болки в гърба.

Спиналната анестезия също причинява главоболие и болки в кръста. Според лекарите обаче тя позволява на майката да се възстанови по-бързо и намалява кръвозагубата. И двата вида обезболяване обикновено причиняват треперене и сърбеж.

Според лекарите епидуралната и спиналната анестезия не оказват влияние на плода.

Още за обезболяването по време на раждане вижте тук.Коментари

Коментар: 1
упойка

Аз не съм сигурна, че упойките са безопасни за бебето.


  • 1

Добави коментар