Бейби бум в петричко село

145
Бейби бум в петричко село

Хората се надяват на помощ от държавата за детска градина

Петричкото село Първомай е може би единственото населено място в България, което категорично опровергава констатацията, че страната ни върви към демографска катастрофа и българите са на изчезване. В най-голямото село в Подгорието, чието население вече доближава 4000 души и скоро ще ги надмине, има траен естествен прираст, наричан с модерната чуждица бейби бум.

През отминалата 2013 година тук са проплакали 35 бебета, горе-долу по 1 на седмица, съобщи вестник Монитор. Всичките 400 дка обработваема земя около селото са превърнати в оранжерии за ранни зеленчуци, предимно домати и краставици и в тези трудни времена многолюдните семейства не срещат сериозни финансови проблеми в отглеждането на децата си. Доказателство, че битието определя съзнанието за положителния прираст на населението.

“Единственият ни сериозен проблем е, че нямаме ново голямо Обединено детско заведение (ОДЗ), в което да съберем всички дечурлига в ясли и детска градина с 3 групи, както и забавачка", разказва кметът на село Първомай Методи Попов. "Имаме остра нужда от такова детско заведение с над 150 места, за да поемем всички деца и родителите им да работят спокойно”.

Кметът обясни още, че през 2012 година са изготвили проект за около 1.5 млн лева, но засега няма изгледи държавата да го финансира. Тази година кметството ще се пробва с кандидатстване за финансиране по европрограма.

Засега родителите предпочитат да си гледат малките деца вкъщи, защото яслата е в допотопна постройка, строена през 1963 година на миналия век, а детската градина е в пригодено помещение в кметството, над кабинета на кмета. Кметът допълни още, че гастарбайтерите, напуснали село Първомай, са единици. “Напротив, забелязва се подчертан интерес от потенциални снахи и зетьове, които се заселват при нас, напускайки градовете. Но ние първо ги тестваме за трудолюбие. Даваме адресна регистрация само на работливите”, допълва не на шега кметът Методи Попов.

Накрая той поясни, че единственият неработен ден за първомайци е 1 май. На 12 декември 1959 година Държавният съвет е издал указ, с който преименува малкото тогава селце Мендово с 258 жители на село Първомай. Селото е най-голямото по население в цялата Благоевградска област, общински център е от 1987 година и по численост надминава градове като Мелник и Хаджидимово.Добави коментар