Бейби бум в Благоевград

15
Бейби бум в Благоевград

64 бебета родени от началото на годината

Всеки желаещ може да види какъв е броят на новородените бебета в страната, както и за всяка отделна област. Това става, благодарение на електронния регистър на ражданията, който е достъпен на страницата на Министерство на здравеопазването.

До 11 часа вчера в страната бяха регистрирани 1349 раждания, като най-много от тях са извършени в София град - 325, областите Пловдив - 150 и Варна - 92. Благоевградска област е на четвърто място по брой новородени - 64 до този момент.

Електронният регистър беше създаден от министерството в края на миналата година. Той заработи официално от 1 януари тази година.

Целта е чрез него да се повиши контрола над лечебните заведения и да се осигури максимална сигурност и качество за пациентите в тях, както и да се помогне за вземането на своевременни управленски решения. В регистъра всяка болница с АГ-отделение трябва да подава информация за ражданията до 3 дни от извършването им.

Вписването се осъществява от оторизиран специалист, който носи персонална отговорност за достоверността на данните и влиза в системата с електронен подпис, който се осигурява от съответната болница. Електронният подпис изпълнява функцията на потребителско име и парола.

В регистъра се подава информация за мястото, датата и часа на раждането, данни за майката и за детето - пол, килограми, състояние, ръст, както и как е протекло самото раждане. Също така се вписва кой лекар е водил раждането, дали бременността е ин витро и дали майката се отказва от детето си.Добави коментар