Белегът след секцио

5685
Белегът след секцио

Обикновено е напълно незабележим

Освен най-хубавия подарък - бебето, след секциото ни остава и белег да ни напомня за операцията. Съвременните гинеколози го правят под бикини линията, където само най-близкият ни човек може да го види.

Големината на белега зависи от разреза, който е направил лекарят по време на секциото. Обикновено е около педя и ако сте се чудели на какво се дължи блъскането на корема ви по време на операцията, то по този начин бебето, с помощта на медиците, е излязло през малкия отвор.

В миналото разрезите са се правели не само хоризонтално, както е днес, но и напречно. В резултат на това е оставал белег, подобен на рибена кост.Днес, в зависимост от лекарските предпочитания, белегът се шие с конци, които впоследствие са махат, или с такива от животински произход, които сами се разграждат. Повечето гинеколози се стараят да оставят минимална следа върху корема на майката.

Възможно е и разрезът да бъде залепен, което не крие никакъв риск за отварянето му в бъдеще. Въпреки това повечето жени имат предразсъдъци относно този начин на приключване на операцията и предпочитат да бъдат зашити.

Мястото на зашиването в първите дни е зачервено, може да има малки ранички, но в повечето случаи не е болезнено на допир. Най-вероятно до края на живота си няма да имате чувствителност в тази област, което обаче не е проблем.В първата седмица, след като се приберете у дома, е добре да следите дали белегът не е топъл, зачервен, подут и дали от него не изтича някаква течност. Възможно е да усещате придърпване в областта, когато извършвате по-резки движения, което е нормално.

Ако се притеснявате и искате да направите белега по-малко видим, в аптеките можете да намерите много лекарства против белези. Задължително е преди да ги използвате обаче да се консултирате с гинеколога си какво да изберете и колко време след операцията да го нанасяте.Коментари

Коментар: 1
секцио направено преди 40 г. се се е зачервило

търся помощ, с какво да го мажа за да мине


  • 1

Добави коментар