Бебето, чийто живот спасяваха над 500 пъти

138
Бебето, чийто живот спасяваха над 500 пъти

Доминик се ражда с тежка форма на апнея

Над 500 пъти е спасяван живота на едно бебе във Великобритания през първите му 3 месеца живот, съобщи "Дейли мейл". Днес 9-месечното вече момченце е щастливо и здраво бебе, а лекарите потвърждават, че е превъзмогнало болестта си. При раждането му положението обаче далеч не е било толкова добро.

Роден 14 седмици по-рано, Доминик Уилис е имал тежка форма на апнея (прекъсване на дишането) при недоносени, поради което ежедневно момченцето е спирало да диша от два до шест пъти на ден. Родителите му Рой Уилис (32 г.) и Рейчъл Томпсън (26 г.) от Билингъм трябвало отчаяно да гледат как медицински сестри всеки път се опитват да "рестартират" дишането му.

"Всеки път щом се случеше, се подготвях лекарите да ми кажат, че следващият път няма да се събуди", казва бащата на Доминик, и допълва: "Всеки ден се събуждах и си мислех: "Това може да е денят, беше като бомба със закъснител, готова да избухне и да разруши живота ми." "Усещах това под лъжичката си и никога не съм си позволявал да повярвам, че той ще оцелее."

Централната нервна система на Доминик не е била развита достатъчно, за да позволява непрекъснато дишане. Бебето е трябвало да носи специално дихателно устройство, за да има постоянни запаси с кислород. Това води до периоди на прекомерно дишане, последвани от периоди на повърхностно или липсващо дишане. Състоянието на Доминик е било особено лошо и апнеите са били по-чести и по-дълги, отколкото в другите случаи.Бащата на момченцето допълва: "Той имаше апнея поне два пъти на ден, а стигаха и до 6, в продължение на 13 седмици. Нямаше ден, в който той да не е спирал да диша." "Персоналът спасяваше живота на сина ни отново и отново. Каквото и да правим, никога няма да е достатъчно, за да им благодарим."

Майката на Доминик, г-жа Томпсън, споделя: "Ходехме в болницата всеки ден, но ми позволяваха да го взимам в ръцете си само веднъж или два пъти на седмица. Седяхме до кувьоза и се тормозехме, защото можехме да го виждаме, но не и подържим в ръцете си." "Първоначално апнеите бяха много плашещи, но после започнахме да свикваме с тях", допълва майката.

Най-тежката апнея на Доминик била веднъж, когато родителите му били в болницата. Баща му разказва, че бебето е било в ръцете на майка си, когато изведнъж спряло да диша. Мониторите полудели. "Виждах го все по-син и по-син", казва бащата, и допълва: "Не знам как, но в крайна сметка успяха да го съживят".

Когато Доминик бил на 13 седмици, най-сетне било разрешено на майката и бащата на момченцето да го отведат у дома. Сега Доминик е на 9 месеца и едва ли възнамерява отново да подобрява световния рекорд за човек, спасен най-много пъти от смърт. А вече успокоените му родители събират пари за нов кувьоз за болницата, чиито лекари са спасили живота на детето им над 500 пъти, пише още "Дейли мейл", цитиран от вестник "24 часа".Добави коментар