Бебета до 700 гр - в графата „биологичен отпадък“

1693
Бебета до 700 гр - в графата „биологичен отпадък“

Ако не може да диша само, го смятат абортирано

Бебетата, които са родени до 700 гр включително до 25-а гестационна седмица и не могат да дишат сами, ще бъдат вписвани в графа „биологичен отпадък“. Болниците ще ги предоставят на фирмите, поддържащи екарисажи заедно с отрязаните ръце, крака и вътрешности при операции, както и с мръсни марли и бракувани болнични чаршафи за изгаряне. Това става ясно от проектонаредба на Министерството на здравеопазването за утвърждаване на медицинския стандарт „Акушерство и гинекология“, който вече е публикуван за обществено обсъждане.

Към момента за такъв се приемат тези, които са родени до 500 гр вкл. към 22-а гестационна седмица, припомни д-р Валентина Григорова – заместник – директор на Акушеро-гинекологична болница „Св. София“ в столицата, цитирана от вестник "Монитор".

"Потенциална жизнеспособност на плода” е термин, който се въвежда за плод от бременност, достигнала срок 25+0 гестационни седмици и/или при тегло на плода равно и над 700 грама и е налице потенциална възможност да приживее без интензивно дихателно подпомагане", се казва дословно в текста. Това означава, че ако бебето се роди в 24-а гестационна седмица и тежи 680 г ще се третира като аборт, тъй като то не може да оцелее без да бъде включено на обдишваща система.Според законодателството в България, такива деца няма да имат право на ЕГН и акт за раждане, което прави невъзможно даване на тялото на родителите и погребването му, тъй като те не притежават никакви документи и идентификация за самоличност, за да бъде издаден смъртен акт, поясниха юристи. Без такъв документ погребения у нас не могат да се извършват. Тази тема застъпи и адвокат Мария Шаркова, специалист в медицинското право, пред bTV.

По думите на завеждащата неонатологията в АГ-болница "Майчин дом" проф. Боряна Слънчева, определението „да преживее без интензивно дихателно подпомагане” „най-вероятно е чисто техническа грешка”, която ще бъде редактирана. „Всеки човек, за да живее, има определени атрибути – достатъчно изграден бял дроб, системи и други. Грамажът не е толкова от значение, от значение е гестационната възраст. Анатомичното изграждане завърша 36-та гестационна седмица”, поясни проф. Слънчева.

Притеснения обаче има и заради липсата на условия за преживяемост на детето в новия стандарт. „В предишния стандарт имаше възможност, когато едно дете е родено под тези грамове и първоначално се счита като неродено, ако преживее три дни да се регистрира. В момента няма механизъм, ако това дете се развива и расте, да му се даде шанс”, смята адвокат Шаркова.

Проф. Слънчева категорично отхвърли тези притеснения, като добави, че преживяемостта е добавена в мотивите към медицинския стандарт. „Ние ще държим да бъде абсолютно изяснен този въпрос и „да живее без интезивно дихателно подпомагане” да бъде премахнато. Искаме да има ясно обяснение за децата, които се раждат под определената граница, какво точно ще се случва”, допълни Мая Красимирова от Фондация "Нашите недоносени деца".

Около 600 са мъртвородените бебета всяка година в страната, припомниха от фондация „Нашите недоносени деца“.

Коментари

Коментар: 1
БЕБЕТА ДО 700 ГР.

По преживяното - мъртво родено в 36 г.с. от екипа на горецитираната болницата те предупреждават, че ако го искаш не знаят във какъв вид ще ти го дадат /евентуално насипно/. Все още не е предвидено как екип би помогнал на засегнатите хората в този труден момент, обясняват само , че ще е трудно да получиш егн и след това смъртен акт ..........


  • 1

Добави коментар