Бебе 2000 в Майчин дом

111
Бебе 2000 в Майчин дом

Родените момчета са със 111 повече от момичетата

2000–ото бебе за първата половина на 2015 година проплака вчера в Университетската АГ болница "Майчин дом". То е второто от двойка близначки и е с тегло 2100 гр, а сестричката й тежи 2330 гр. От началото на годината двуплодните бременности са общо 66, съобщиха от болницата.

Статистиката показва обаче, че родените момчета са със 111 повече от момичетата. Тенденцията за превес на мъжките рожби от няколко години не се е променяла, коментира изпълнителният директор на "Майчин дом" проф. Виктор Златков и добави, че най-вероятно и тази година болницата ще води класацията по брой раждания. Този факт се дължи на добрите условия, които сме осигурили на нашите пациентки от една страна, а от друга страна, защото "Майчин дом" продължава да е лидер и в прилагането на иновативните методи в медицината.

По проект с подкрепата на МУ-София за пръв път в България осъществяваме специфично лечение на белодробната незрялост на недоносените бебета с апарат за азотен окис, който ни е даден за временно ползване. Това лечение дава възможност да се изградят нови алвеоли в белите дробове на недоносените бебета, с което шанса им за оцеляване се увеличава многократно.

Статистиката сочи, че през първите шест месеца на тази година тук са се родили 366 бебета под 2500 гр. И за голяма част от тях този апарат може да окаже животоспасяващ. Вече е изписано първото спасено с този апарат момченце от Бургас.Добави коментар