Аз съм бременна

207
Аз съм бременна

Как бременната жена може да обиди околните

Никой не отрича значимостта и красотата на бременната жена, но има случаи, когато тя, без да иска, обижда околните. Те може да са познати или непознати хора, а обидата може да е с думи или постъпки... важно е винаги да се стараем да се поглеждаме отстрани. Как може да нараним хората?

1. Бременната говори само за бременността си

Ясно е, че растящият в нея човек занимава постоянно мислите на бъдещата майка. Но понякога, освен мислите й, тя постоянно говори само за креватчета, колички, пелени, кремове против стрии, консултациите с гинеколога… Може би колегите, роднините и приятелите ви искат да обсъдят с вас нещо друго, нещо различно от „бременната“ и „бебешката“ тема и могат да се обидят, защото мислите само за себе си.

2. Бременната демонстрира превъзходство по отношение на жените, които са бременни в по-ранен стадий или които не планират забременяване

Това отношение може да се изразява по много начини: от пренебрежение към жените в начален етап на бременност („О, нищо не знаеш ти, не се оплаквай! Виж, при мен…“), до обидно снизходително отношение към тези, които по някаква причина нямат деца („За какво да си говоря с тях?). Важно е да сме тактични – всеки човек има право на избор, както и вие сте направили с избора си да забременеете. И не бива да забравяте, че в този момент други бъдещи майки преминават през този етап, през който вече сте минала, така че най-добре е да им помогнете със съвети и окуражаващи думи.

3. Бременната е категорична в изводите си и игнорира други възможности

От това най-често страдат мъжете. Например, бременната жена разказва с раздразнение на свой колега мъж за това какви безчувствени говеда са всичките мъже в метрото – никой не й е отстъпил място днес! А колегата й е много мил мъж – винаги помага на майки с колички, а тъкмо тази сутрин в трамвая е отстъпил мястото си на жена с голям корем… Затова, ако ви се иска да се оплачете, разказвайте конкретни случаи, не поставяйте всички под общ знаменател.

4. Бременната очевидно се стреми да манипулира околните, използвайки положението си

Това е приемливо в отношенията й със съпруга – в края на краищата бъдещият татко носи пряка отговорност за доброто настроение на бременната си жена. Но когато бъдещата майка се стреми да манипулира тези, които нямат отношение към бременността й – шефовете, колегите, приятелите – това е грозно. Хората не са длъжни да ви угаждат на капризите, да разбират хормоналните ви бури и да ви отстъпват, само защото ще ставате майка. Оценявайте доброто отношение на околните и не се опитвайте да извлечете максимум полза от бременността си – този, който се отнася с вас добре, и без вашите манипулации ще е готов да ви помогне.

5. Бременната не потиска раздразнението си, предизвикано от хормоналния дисбаланс в организма й

Да, всичко е в хормоните и понякога е страшно и много трудно да се контролирате. А понякога и не ви се иска да се контролирате. В резултат на това ви дразни всичко – безкрайните планьорки в работата, фактът, че приятелката ви се е забавила, „тонът“, който ви държи мъжа ви, продавачката в магазина… Обаче когато се нахвърляте върху околните, не разчитайте, че всеки ще разбере състоянието ви и ще ви се размине, само защото сте бременна. Хората не са длъжни да се съобразяват и да мислят за вашия хормонален бум, затова просто се извинете. В крайна сметка, някой може да ви отговори така, че и вие да се почувствате обидена.Коментари

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар