Аутизъм от многото витамини?

159
Аутизъм от многото витамини?

Ако бременни жени приемат прекалено големи количества фолати и витамин В12

Ако бременни жени приемат прекалено големи количества фолати (витамин В9) и витамин В12, може да се увеличи рискът от аутизъм за бебетата им, посочва ново медицинско изследване. "Изследването задава много въпроси, преди да сме разбрали каква е оптималната доза", заяви Даниел Фолин от университета Джонс Хопкинс в Балтимор.

Резултатите показали, че за майки, които са с високи нива на фолатите в кръвта си при раждането, рискът детето им да е засегнато от аутизъм е два пъти по-голям в сравнение с майките, които са с нормални нива на фолатите.

За майките, които са с прекалено високи нива на витамин В12, рискът детето им да е засегнато от аутизъм пък е 3 пъти по-голям. Рискът е най-голям при майките, които са с прекалено високи нива и на фолатите, и на витамин В12 - 17 пъти по-висок в сравнение с майките, които са с нормални нива на витамин В9 и витамин В12.

Учените все пак отбелязват, че е открита само връзка, но не е доказано, че високите нива на двата витамина увеличават риска от аутизъм. Установено бе също, че жените, които приемат добавки фолати и витамин В12 между три и пет пъти седмично, са с по-малък риск децата им да бъдат засегнати от аутизъм.Предишни изследвания разкриха, че фолатите и витамин В12 могат да защитят фетуса срещу бъдеща поява на аутизъм. За да изследват този ефект, Фолин и колегите й анализирали здравни данни за близо 1400 двойки майка-дете от Бостън.

Здравословното състояние на майките било проследено от раждането на децата им през периода 1998 - 2013 г. Изследването включвало измерване нивото на фолатите в кръвта на майката три дни след раждането. Учените констатирали, че 10 на сто от майките са с прекалено високи нива на фолатите, докато нивата на витамин В12 били прекалено високи у 6 на сто от участничките.

Заключихме, че за жените, които са със значително по-високи от препоръчваните нива на фолатите или витамин В12, рискът децата им да бъдат диагностицирани с аутизъм по-късно през живота си е по-голям, отбелязаха учените, цитирани от БТА.Добави коментар