Ароматерапия

174
Ароматерапия

Етеричните масла и бременността

Ароматерапията може да облекчи неразположенията и болките през бременността, както и да ви помогне да сте по-спокойни и щастливи. Проблемът обаче е, че етеричните масла са изключителни силни и не всички са препоръчителни по време на бременност. Ето какво трябва да знаете.

Етеричните масла достигат до кръвта (и съответно плода) чрез вдишване или посредством кожата ви. Някои от тях съдържат много силни химикали, което е причина да сте особено внимателни с видовете и количеството масла, които използвате по време на бременността.

Ползите

Много бъдещи майки твърдят, че именно етеричните масла са ги спасили от болки в гърба, подути глезени и сутрешното гадене. Масажът с масла пък премахва стреса и успокоява чувствителната бременна кожа. Някои етерични масла се използват като „улесняващи” раждането. Жасминът, например, помага, като тонизира мускулите на матката, а на ментално ниво - дава увереност на раждащата жена.

Безопасността

Масла със съдържание на анасон, арника, босилек, салвия, кипарис, жасмин, хвойна, индийско орехче, риган и розмарин трябва да се бъдат избягвани по време на бременността. Всички етерични масла са противопоказни по време на бременността, ако имате проблеми със сърцето или бъбреците, както и при предишни спонтанни аборти или кървене.

До 14-16 седмица по принцип и независимо от конкретния случай е добре да избягвате всякакви етерични масла, защото тогава се оформя плодът. Допустим е масаж с масла, но в малки количества и подбрани от специалист. За да се избегне високата концентрация, е препоръчително етеричните масла да се разреждат с масла от бадем или маслина.

Разрешените за употреба масла

Бергамотът е освежаващ и подобряващ настроението, а може да е полезен и при цистит.

Лайката е добро противовъзпалително средство, а и се отразява добре на храносмилателната система. Помага при главоболие и болки в мускулите.

Грейпфрутът помага при задържане на течности.

Лавандулата също е антисептик, но със силно антидепресивно действие.

Лимонът стимулира сетивата, препоръчва се при сутрешно гадене, както и за масаж на разширени вени.

За подобряване на настроението ви и успокояване на страховете ще помогнат масла от патчули, иланг иланг и сандалово дърво.Добави коментар