Антителата срещу COVID-19 се предават на бебето от майчината кърма

119
Антителата срещу COVID-19 се предават на бебето от майчината кърма

Антителата срещу новия коронавирус, които присъстват в организма на преболедували жени, се предават на бебетата им чрез кърмата

Антителата срещу новия коронавирус, които присъстват в организма на преболедували жени, се предават на бебетата им чрез кърмата, предаде ТАСС.

Агенцията цитира Татяна Руженцова, ръководител на клиничните изследвания към руския регулатор Росспотребнадзор. Тя изтъкна обаче, че тези антитела не са достатъчни за пълното предпазване на кърмачето.

"На нас са ни добре известни преимуществата на кърменето, чрез което постъпват в организма на бебето имуноглобулините на майката, защитаващи го от инфекция. При кърмачетата съдържанието на стомаха и на дванадесетопръстника не е толкова агресивно, както при възрастните. Киселинността е много по-ниска, ферментите са по-малко и поради тази причина антителата не се разрушават и попадат в организма на пеленачето. Ако майката е изградила имунитет, тя го предава и на детето си. Но тази защита съвсем не е достатъчна, особено ако в помещението има кашлящи и дишащи болни", изтъкна Руженцова.

Тя съветва майките да избягват посещения с кърмачетата на молове, ресторанти и места със струпвания на хора, при които съществува риск от контакти с инфектирани хора, съобщава БТА.

Добави коментар