Антиоксидантите пазят плода

43
Антиоксидантите пазят плода

Могат да предотвратят затлъстяване и диабет у детето

Антиоксидантите играят ключова роля в предпазването от заболявания и могат да повлияят върху това дали новороденото дете ще развие глюкозна нетолерантност или затлъстяване на по-късен етап от живота си. Според новото изследване, проведено в Детската болница във Филаделфия, жените, които приемат високи количества антиоксиданти преди и по време на бременността си, могат да предпазят бебетата си от диабет и затлъстяване.

Забелязвайки, че диетата с преобладаващи наситени и транс мазнини и въглехидрати причинява вреден оксидативен стрес, който води до диабет и затлъстяване, изследователите решили да проверят какъв ефект имат антиоксидантите за смекчаването на тези ефекти.

Екипът използвал четири групи лабораторни животни и ги хранел съответно с богата на мазнини, богата на холестерол диета или със здравословна и по-балансирана. Хранителният режим на две от групите не включвал допълнителни антиоксиданти, за разлика от режима на другите две, съобщава zdrave.bg.

Резултатите от изследването показват, че групата, хранеща се с нездравословната „западна” диета и без добавени антиоксиданти, показвала значително по-голяма степен на възпаления и оксидативен стрес, в сравнение с другите групи, а отрочетата били по-големи на размер и с по-високи нива на глюкозна нетолерантност.Групата, хранена със западна диета с добавени антиоксиданти, обаче раждала бебета със значително по-ниско ниво на глюкозна нетолерантност и без наднормено тегло.

Тези резултати предполагат, че, ако бъдат избегнати затлъстяването, възпаленията и оксидативния стрес при бременните, може да се предотврати и затлъстяването на бебето занапред в неговия живот.

Освен това резултатите от изследването сочат, че антиоксидантите не само предпазват от затлъстяване, но са ефективни и при наличието на вредни хранителни навици - с много въглехидрати и холестерол - нещо присъщо за диетата в повечето развити страни, а в последните години и у нас.

И все пак това не значи, че храненето по този „западен” начин е полезно и бременните могат да го спазват, просто антиоксидантите имат способността да противодействат и на ефектите от най-нездравословната и пълна с вредни компоненти диета.Коментари

Коментар: 1

Този коментар е цензуриран!
Ако искаш да го прочетеш натисни ТУК.


  • 1

Добави коментар