Амниоцентезата

707
Амниоцентезата

Най-плашещото изследване

Амниоцентезата - това е едно от най-плашещите изследвания за бременни. Малко бъдещи майки знаят, че то не е задължително и се прави само при повишен генетичен риск за бебето. Какво, всъщност, представлява амниоцентезата?

Това е акушерски метод за вземане на околоплодна течност. Извършва се с игла, която се вкарва през корема на майката в околоплодния мехур - където живее и расте бебето. Взетата проба съдържа не само протеини и отделената от бебето урина, но и свободни клетки от плода. Именно те дават нужната информация на лекарите.

Цялата процедура трае няколко минути. С ултразвук се установява къде се намира околоплодният мехур. Коремът се дизенфекцира, след което се вкарва иглата. Процедурата може да се извърши с или без местна упойка - по преценка на лекаря и пациентката. С иглата се изтегля между 15 и 30 мл от околоплодната течност - това не може да навреди на бебето и то не усеща никакъв дискомфорт.

Манипулацията се извършва между 15-та и 19-та седмица на бременността, като най-често се препоръчва да бъде извършена в 16-тата. Изследването представлява единствената възможност да се постави почти 100% точна диагноза на някои хромозомни и наследствени болести.

Амниоцентезата се препоръчва на бременните в по-напреднала възраст - над 36 години, при предишна история на заболявания, установени нередности с плода, както и при лоши показания на направения биохимичен скрининг - повишен риск над 0.4%. Изследването обаче не е задължително - бременната и семейството й са свободни да преценят дали искат да го направят или не.

Някои от най-често изключваните деформации при амниоцентеза са спина бифида и синдром на Даун. По-рядко срещаните са болестта на Тай-Сакс, кистофиброза, както и сърповидно-клетъчна анемия. Изследването помага и за диагностициране на тежка Rh-несъвместимост.

Ако сте решили да направите изследването, не преминавайте през това изпитание сама - вземете бъдещия татко или някой роднина или приятел за подкрепа. Не забравяйте, че всичко ще мине по-леко, ако приемате процедурата спокойно. След нея не бива да се претоварвате. Няколко дни не правете упражнения и не вдигайте тежки предмети.

Какви са рисковете? Една на всеки 100 жени прави спонтанен аборт в резултат на амниоцентезата. Има малък процент риск от инфекция или нараняване на плода. Лекарите обаче напомнят, че изследването се извършва, когато има подозрение за проблем - във вашите ръце е да решите дали ще поемете този риск, за да разберете здраво ли е вашето бебе.

За да ви улесни в решението, на ваше разположение е генетичен консултант, с който можете да се срещнете в Националната генетична лаборатория в "Майчин дом" в столицата, където се извършва и изследването.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиКоментари

Коментар: 10
амниоцентеза

обявяват по - малък процент риск от действитуелния

Коментар: 9
амниоцентеза

обявяват по - малък процент риск от действитуелния

Коментар: 8
АМНИОЦЕНТЕЗА

МНОГО ЖЕНИ СА АБОРТИРАЛИ ПО ВРЕМЕ ИЛИ ВСЛЕДСТВИЕ НА АМНИОЦЕНТЕЗА. ЯВНО РИСКА, КОЙТО СЕ ОБЯВЯВА Е ДОСТА ГОЛЯМ, А НЕ ТОЗИ, КОЙТО СЕ ОБЯВЯВА

Коментар: 7
амниоцентеза

КАК ЛИ СПЯТ ТЕЗИ ХОРА. КОЛКО ЛИ КАЛ ПИМА ПО ДУШИТЕ ИМ

Коментар: 6
АМНИОЦЕНТЕЗА

Много ясно, сега ще искат да вземат и парите по фонда. Вече имат голяма конкуренция, включително и Турция и затова, гледат да вземат повече пари от един пациент.

Коментар: 5
амниоцентеза

АЗ ГО ПЛАТИХ. 3000 ЛЕВА ЗА ИН ВИТРОТО, ЛЕКАРСТВА 2000 ЛЕВА, КУПЕНИ ОТ ТЯХНАТА АПТЕКА, И СПАНЕ В ТЕХЕН АПАРТАМЕНТ, ВСИЧКО ОКОЛО 6000 ЛЕВА.

Коментар: 4
АМНИОЦЕНТЕЗА

Ти ли го плати инвитрото или по фонда

Коментар: 3
амниоцентеза

БЯХА МИ СПЕЧЕЛИЛИ ДОВЕРИЕТО, ЗАЩОТО ИН ВИТРОТО СТАНА ОТ ПЪРВИЯ ПЪТ И БЯХ МНОГО ЩАСТЛИВА.

Коментар: 2
амниоцентеза

Че ти не знаеш ли, че в "Щерев" имат финансова политика, която включва протакане на изследванията. Не правят всички необходими изследвания в началото, коте ще спести средства. Поетапно правят инсеминации и други такиваи, след това котето разбира се са неуспешни измислят последващи изследвания.

Коментар: 1
АМНИОЦЕНТЕЗА

ПРЕДИ НЯКОЛКО ДЕНА ПОЛУЧИХ СПОНТАНЕН АБОРТ ПО ВРЕМЕ НА АМНИОЦЕНТЕЗА ПРОВЕДЕНА В КЛИНИКА "ЩЕРЕВ" ГР. СОФИЯ. АЗ НЕ БЯХ СЪГЛАСНА, НО ТЕ МЕ УВЕРЯВАХА МНОГО НАСТОЙЧИВО, ЧЕ В ТЯХНАТА КЛИНИКА НЯМАЛО ТАКИВА СЛУЧАИ. ПОСЛЕ СЕ ОКАЗА, ЧЕ ТОВА НЕ Е ВЯРНО. ПРОСТО МИ БЯА СПЕЧЕЛИЛИ ГОЛЯМО ДОВЕРИЕ, А СЕ ОКАЗА, ЧЕ НЕ Е ТРЯБВЯЛО ДА ПРОЯВЯВАМ СЛАБОСТ.


  • 1

Добави коментар