Агресията сред децата

127
Агресията сред децата

… заради некърменето им

Заради по-малко кърмене или некърмене на бебетата сега сме свидетели на агресивност спрямо деца и между деца, защото връзката между майката и детето е прекъсната още при раждането, коментира доц. д-р Ваня Недкова от Университетската болница в Плевен.

Педиатърът отбелязва, че в момента у нас се наблюдава тенденция на увеличаване броя на бебетата, които се кърмят по-продължително време от своите майки. 90% от децата, родени по естествен път, се изписват кърмени, твърди доц. Недкова.

По думите й проблемът започва от първия месец на бебето, когато кърмата на майката намалява или възникват проблеми с кърменето. Именно тогава, според специалиста, би трябвало да се положат всички усилия от лекарите, за да може майката да кърми поне шест месеца.УНИЦЕФ и Световната здравна организация препоръчват едно дете да бъде кърмено поне половин година, за да има добър старт в живота.

В продължение на над 10 години в България е въведена международната програма за подкрепа, защита и насърчаване на кърменето. Лекари и доброволци работят по нея, но въпреки усилията, научните резултати за кърмените деца у нас са все още не особено обнадеждаващи, отбелязва Недкова.

Според педиатъра често се дават неправилни съвети дори от медицински специалисти, а сегашните баби, отгледали децата си при други условия с българско квасено мляко, също понякога не дават съвети в съзвучие с изискванията на съвременността.

Доц. Недкова разкри и друг проблем от практиката. "Педиатрите сме разделени по въпроса за даването на вода на бебето. По международната програма за кърмене се препоръчва да не се дава вода на здравото бебе, защото то получава всичко с кърмата и така ще може по-активно да суче. Ние, привържениците на тази теза, казваме - добре, дайте на едно кърмено дете вода и ще видите, че то няма да я иска".

През последните три години майките в България се обединиха в различни асоциации, към тях се присъединиха и по-възрастни жени с опит, предимно интелектуалки, които четат по проблема и активно ни сътрудничат да насърчаваме продължителното кърмене в страната, разказва още д-р Ваня Недкова.Според нея са нужни повече средства за организиране на обучителни семинари, както и за акредитацията на болниците.

Доц. Недкова даде Плевен като положителен пример за насърчаване на кърменето при младите майки. В града има три клиники, които работят в тази посока и са получили приз "Болница - приятел на бебетата".

Лекарката припомня, че кърмата предпазва от инфекции, вируси, възпаления и ентероколити. Тя отбеляза и психо-емоционалната връзка между майката и детето, която се създава с кърменето и дава отпечатък в развитието на детето за цял живот.

Кърменето се отразява благоприятно не само на детето, но и на самата майка. Не на последно място, то е препоръчително и от икономическа гледна точка.Добави коментар