Абортът вече е човешко право в ЕС

640
Абортът вече е човешко право в ЕС

В края на седмицата Европейският парламент обяви правото на аборт като човешко право.

В края на седмицата Европейският парламент обяви правото на аборт като човешко право. Това се случи с приетата в четвъртък резолюция, чиято основна цел е да противодейства на ограничаването на правата на жените в страни като Полша и Малта, съобщава вестник Монитор.

В Полша миналата есен Конституционният съд взе решение, че абортите, извършени заради непоправими дефекти на плода - включващи редица състояния от синдром на Даун до фатални заболявания - са незаконни. С това решение абортите в страната станаха на практика невъзможни, като изключения се допускат само при изнасилване, кръвосмешение и заплаха за живота или здравето на жената. Медици в силно религиозната страна обаче използват религията като аргумент, за да откажат аборт дори и при такива случаи.

Ограниченият достъп до процедурата обаче не спира абортите, дори напротив - извършват се много незаконни и опасни аборти, а много жени избират и да напуснат страната, за да извършат процедурата в съседни държави. Официална статистика за загиналите жени при опит за такива аборти разбира се няма.

Резолюцията беше приета с 378 гласа "за" и 255 - "против". Така ЕС призовава страните членки да признаят, че всяка намеса и опит на ограничаване на достъпа до контрацепция, аборт и репродуктивни грижи „представлява нарушение на правата на човека“, предава Ройтерс.

Важно е да се отбележи, че в резолюцията е спомената и разкритикувана т.нар. "клауза за съвест" - един от основните аргументи на лекарите за отказ да извършат аборт, дори и в държави, където той е разрешен. Тази клауза позволяваше на медиците да отказват извършването на процедурата заради "религия или съвест", дори и когато бременността застрашава живота на майката. Текстът обаче предизвика остри дебати в ЕП, като в Полша беше направена и петиция против резолюцията.

Правозащитни организации обаче излязоха в подкрепа на решението на ЕП и алармираха, че правата на жените в Европа са подложени на натиск през последните години, особено в Полша, чието националистическо правителство въведе фактическа забрана за аборти.

Добави коментар