А ти отлагаш ли бебето?

112
А ти отлагаш ли бебето?

Ако зависеше от природата, жените би трябвало да раждат между 20 и 25 години

Има много причини, поради които жените стават майки в средата на 30-те си години или по-късно - липса на партньор, гонене на кариера или просто поръчката за желаното бебе се бави. Какво обаче означава това за бременността, раждането и семейния живот?

Интересно е, че жените от големите градове и завършилите висше образование дълго се колебаят преди да осъществят желанието си за дете. Причините са най-различни, но те ни най-малко не интересуват природата, пише woman.bg.

Ако зависеше от нея, жените би трябвало да раждат между 20 и 25 години. Въпреки че през последните 100 години продължителността на живота на нежния пол значително се увеличава, това не променя "плодовитата му фаза". Все още менопаузата настъпва около 50-ата година, а десетина години преди това фертилността значително намалява. Дори обаче бременността към края на 30-те да е по-уморителна, няма причини да й се наслаждавате по-малко, отколкото на по-млада възраст.

Дългосрочни наблюдения на бременни над 35-годишна възраст показват някои характерни факти. Гадене, болки в гърба и други оплаквания не се наблюдават по-често в по-напреднала възраст. Приблизително всяка седма жена към края на 30-те се налага да се лекува заради гестоза, докато това се отнася за всяка десета жена между 20 и 30 години. По-възрастните бременни по-често развиват диабет на бременността, отколкото по-младите.

Тъй като по-зрелите бъдещи майки се подлагат особено съвестно на профилактичните прегледи, обикновено проблемите при тях се установяват в начален стадий и веднага се лекуват. При жени над 35 години рискът от аборт е по-голям. Между 20 и 24 години той е 9%, на 35 години е 20%, а на 40 години - почти 50%.

Вижте тук как е по-добре да родите на зряла възраст - с цезарово сечение или естественоДобави коментар