8 причини вашият тест за бременност да показва грешен резултат

12198
8 причини вашият тест за бременност да показва грешен резултат

В много редки случаи тестът може да се окаже фалшив и да покаже грешен резултат

Домашните тестове за бременност като цяло са доста точни. Ако имате положителен резултат, може почти сигурно да кажете, че сте бременна и трябва да посетите лекаря си, за да потвърди.

В много редки случаи обаче тестът може да се окаже фалшив и да покаже грешен резултат – независимо дали е положителен или отрицателен. Каква може да причината за това? Вижте няколко предположения.

1. Изтекъл срок на годност

Ако сте купили тест с изтекъл срок, може да има грешен резултат. Обикновено причината е в прозорчето за урина, което се овлажнява  и да покаже фалшива чертичка.

2. Лекарства за фертилитет

Ако приемате хормонални медикаменти за стимулиране на бременността или пиете хапчета за плодовитост, може тестът да покаже грешен резултат. Затова обърнете внимание на това когато правите теста.

3. Спонтанен аборт

Ако сте имали спонтанен аборт, хормоналните нива не са балансирани и няколко дни, което може да доведе до фалшив положителен резултат от теста.

4. Лекарства

Някои лекарства могат да променят нивото на хорионгонадотропен хормона в кръвта, което от своя страна да се отрази на теста.

5. Химическа бременност

Това е времето, в което спермата и яйцето се срещат, но оплодената яйцеклетка, известна като ембрион, не може да се имплантира в утробата. Все пак тестът може да покаже положителен резултат, а след идването на цикъла, ембрионът да се отхвърли.

6. Извънматочна бременност

Извънматочна бременност може да доведе до положителен тест и на практика това наистина означава, че сте бременна. За съжаление тази бременност трябва да бъде прекъсната.

7. Оставили сте теста твърде дълго, преди да погледнете

Ако оставите теста твърде дълго преди да го погледнете, може да даде фалшив резултат, което се дължи на изпарението на урината. Възможно е да се появи бледа линия и да се отчете като положителен резултат.

8. Общо здравословно състояние

Има определени медицински състояния, които могат да повлияят на резултата от теста за бременност. Ако страдате от инфекция на пикочните пътища, бъбречно заболяване или имате кисти на яйчниците, това може да промени резултата от теста. Добави коментар