7 неща, които трябва да направите докато сте бременна

452
7 неща, които трябва да направите докато сте бременна

Особено внимателни бъдете с рибата

Когато видяхте положителния тест за бременност, може да сте били развълнувана, притеснена или изненадана. Независимо от начина, по който се чувствахте в началото, вероятно съвсем скоро след това сте започнали да задавате въпроси. Какво трябва да правя? Какво трябва да избягвам? Как да си гарантирам здравословна бременност и леко раждане?

Ето какво съветват експертите:

Внимавайте какво ядете

Едно от най-важните неща, които можете да направите, когато сте бременна, е да обърнете внимание на това, което ядете. Избягвайте сурови или недостатъчно сготвени храни. Отравяне с храна може да се случи, когато се консумират сурови зеленчуци, непастьоризирани сокове и недопечено или недосварено месо, птици или яйца. Правилното готвене напълно убива бактериите в по-голямата част от храните.

Особено внимателни бъдете с рибата и избирайте само от сигурен източник, видове, които не носят риск от натравяне с живак – пъстърва, сьомга, скариди.

Пазете здравето си

За никой не е забавно да се разболее, но е особено важно е да се грижите за здравето си, когато сте бременна. Опитайте се да се изолирате дори от болните около вас – деца, съпруг, колеги. Ако е възможно, направете противогрипна ваксина, за да се предпазите.

Упражнявайте се

Въпреки че е лесно да спрете да тренирате, когато сте бременна - особено ако изпитвате гадене и повръщате през първия си триместър - е много важно да продължавате да се упражнявате. Това ще ви помогне да поддържате здравословно тегло по време на бременността.

Упражненията помагат за ставите, за равновесието, координацията и сърцето. Подходящи са ходене, лек джогинг, плуване, спокойно колоездене, йога, плуване.

Направете план за след раждането

Може би искате да се съсредоточите върху вълнението от това да имате бебе и забравяте за въздействието, което вашето новородено ще има върху вашата работа. Но е от съществено значение да правите планове за това. помислете за осигуровки, за това, дали ще работите и как ще комбинирате двете дейности, планирайте ако ще търсите детегледачка…Колкото по – рано се подготвите, толкова по – лесно ще бъде след това за вас.

Подгответе се за бебето

В допълнение към изготвянето на работен план, се уверете, че се подготвяте за вашето бебе. Ако това е първо дете, вълнението е много по – голямо. Харесайте количка, креватче, дрешки. Помислете за неговата стая или ако то я споделя с по – голямо братче или сестра.  Не забравяйте и всички принадлежности като стерилизатори, биберони, шишета и т.н.

Обърнете внимание на себе си

Нека да признаем - да имате бебе ще промени целия ви живот и ще донесе стрес и безпокойство, без значение колко добре сте подготвена. Погрижете се за себе си в последните седмици, в които ще сте сама и независима – помислете за храненето, погрижете се за красотата си (фризьор, маникюр), планирайте моментите със семейството и какво може да правите заедно, когато се появи и новият човек. Родителството е маратон и добрите навици сега могат да ви помогнат да се справите с хаоса, който идва с новороденото.Скрининг

Друго нещо, което трябва да направите, когато сте бременна, е да направите пренатален скрининг. Той може да покаже риска от усложнения, свързани с бременността, като преждевременно раждане и риск от раждане на бебе с генетично заболяване.Добави коментар