6 рискови фактора, които ни пречат да заченем

995
6 рискови фактора, които ни пречат да заченем

Начинът ни на живот уврежда способността ни за зачеване

Раждането на дете безспорно е важна част от живота на всяка жена. Репродукцията е в самата основа на съществуването на хората. Бременността е естествен процес, който трябва да протича лесно – от началото до края. Но начинът на живот в днешно време е изменил и засегнал начина ни на живот по такъв начин, че и здравето, съответно и способността за зачеване, са увредени.

Здравето като цяло е основният фактор, който трябва да вземем под внимание, когато започнем да планираме създаването на семейство. Способността на жената да зачене и роди е известна в медицината под наименованието фертилитет, а той може да бъде тежко възпрепятстван, ако тя не се грижи за себе си. Модерният начин на живот може да ограничи шанса ни да си имаме бебе, като поставя препятствия и трудности по пътя към превръщането ни в родители.

Но, благодарение на медицинските познания, вече са ни известни факторите, които могат да изложат способността за зачеване и раждане на риск, а оттам имаме възможността да предприемем съответните стъпки, за да се предпазим от тези рискове. Ето кои са основните шест фактора, от които трябва да се пазим, ако искаме да имаме бебе.Проблеми с теглото

Теглото е основен фактор за определянето на състоянието на здравето и фертилитета на една жена. Дори 5 кг над нормалното тегло могат да създадат проблеми. Затлъстяването, което се дефинира като наличие на индекс на телесна маса над 30, също е голям риск за успешното зачеване, посочва zdrave.bg.

Наднорменото тегло може да причини нередовен цикъл, синдром на поликистозните яйчници и други проблеми. От друга страна, ако сме твърде слаби, това значи, че тялото ни не е подготвено да износи едно бебе девет месеца до термина. Слабостта може да е знак и за хранителни дефицити, които засягат функционирането на репродуктивните органи.

Хормонални проблеми

Хормоните играят важна роля в репродуктивния процес. Те се произвеждат от щитовидната жлеза и предизвикват освобождаването и оплождането на яйцеклетката след половия акт. Жените с твърде активна или не достатъчно активна щитовидна жлеза са изложени на риск от проблеми с фертилитета.

Злоупотреба с вещества

Ако искаме да имаме деца, трябва да се отнасяме към тялото си добре. Злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето могат да имат много вредни ефекти върху тялото и да доведат до постоянно безплодие. Всяка злоупотреба с наркотични вещества, като марихуана и кокаин, може да има дългосрочни последствия, които изобщо да не отшумят с времето.Предишни инфекции

Някои инфекции могат да доведат до безплодие, като увредят определени органи. Жените, които са имали хламидия или други подобни сексуално предавани заболявания, са изложени на по-висок риск от увреден фертилитет. Обезпокоителното в случая е, че много жени не знаят, че са били заразени, докато не започнат наистина да се опитват да забременеят.

Медикаменти и лечения

Дадени медикаменти и лечения също могат да причинят проблеми с фертилитета като страничен ефект. Сред тях са химиотерапията, лъчевата терапия, антидепресантите и аналгетиците. Някои от тях причиняват само временно безплодие, което може да се лекува ефективно, но при други страничните ефекти могат да са перманентни.

Фактори от околната среда

Начинът, по който живеем живота си, също засяга фертилитета. Жените, които работят при силно стресиращи условия, често имат проблеми със зачеването. Излагането на опасни вещества, като радиоактивни материали, азбест или вредни газове, също може да доведе до значителни проблеми.Добави коментар