51-годишна бременна с близнаци

109
51-годишна бременна с близнаци

Бебетата, които са заченати инвитро, ще бъдат първите деца на майката

51-годишна жена ще ражда близнаци в АГ-комплекса в Русе. Бебетата, които са заченати инвитро, ще бъдат първите деца на майката. Очаква се те да се появят на бял свят до месец. Това е най-възрастната бъдеща майка в Русе след д-р Красимира Димитрова, която роди на 62 години преди време, каза директорът на АГ-комплекса д-р Георги Хубчев.

Между 25 и 30 години е средната възраст на родилките в русенския АГ-комплекс, обясни д-р Хубчев. Ромският етнос обикновено е с ниска възраст 15-16 години за първо раждане, а по-образованите жени раждат след 30 години, някои и след 35 години. Най-малката родилка през 2013 г. е била една 14-годишна.

Статистиката сочи, че за миналата година са се родили 852 момченца и 737 момиченца. Има 34 двойки близнаци, едни тризнаци и едни четиризнаци. Смъртността на новородените е спаднала двойно – 7.55 на 1000 бебета, като е по-ниска от средната за страната. За поредна година майчината смъртност е нулева.

Как се справят с майчинството българските звезди над 30 години?

Най-тежкото бебе, което се е родило в Русе, е 5.120 кг, а новороденото с най-ниско тегло е било едва 0.590 кг, съобщи БГНЕС. "На практика АГ-комплексът в Русе е със статут на университетска болница и може да извършва всичко по отношение на бременни, родилки, новородени и пациентки с гинекологични заболявания. Най-хубавото е, че тук нямаме дефицит на специалисти", каза още д-р Хубчев.

На днешния Бабинден екипът на АГ-комплекса бе поздравен от зам.областния управител Айлян Карамехмедова, от кмета Пламен Стоилов и председателя на Общинския съвет засл.проф.Васил Пенчев. Както повелява традицията, старшата акушерка Мария Георгиева поля с вода на д-р Хубчев и на началника на Родилно отделение д-р Ани Матеева, за да си измият ръцете.

От своя страна кметът на Русе Пламен Стоилов поднесе подарък на родителите на първото бебе, което се е родило за 2014 г. 24-годишната майка Галина Попова и таткото Димо Славейков благодариха за жеста и също направиха подарък на градоначалника – снимка на дъщеричката си Дарина. Тя е първо дете на семейството, родена е на 1 януари 2014 г. в 8.25 часа.Добави коментар