5 начина да се справим със стриите по тялото

-600
5 начина да се справим със стриите по тялото

Получени по време на бременността

Повечето жени по време на бременността се сблъскват с неприятния проблем, наречен стрии. Последните може да се появят дори при жени с идеална фигура.

Дължат се на увеличаването на обиколката на корема, бедрата и гърдите. Кожата се разтяга и като резултат се появяват уязвими места, на които се образуват стриите. Късат се колагеновите влакна. С други думи – стриите са травмирана тъкан в дълбоките слоеве на кожата.

В самото начало те изглеждат червеникави, дори пурпурни. След това започват да избледняват.

Процесът напомня зарастване на рани след порязване с остър предмет. Белезникавите белези от стриите обаче трудно могат да се заличат.

1/ Контролирайте наддаването на тегло

Когато наедрявате постепенно, кожата се разтяга постепенно и организмът има време да произведе достатъчно количество колаген и еластин. Така вероятността от появата на стрии е минимална.

2/ Физически упражнения

За бременната жена редовните физически упражнения са много важни. Правете мини тренировка от 10 минути всеки ден – така ще поддържате кожата тонизирана.

Много е полезно плуването.

3/ Специално бельо и бандажи

Женските гърди по време на бременността и в периода на кърменето увеличават размера си. Т.е. кожата се разтяга. Същото се случва и с корема. За да намалите натоварването, може да заложите на специални сутиени и бандажи.

4/ Балансирано хранене и витамини

Храненето на бременната жена трябва да бъде не само здравословно в името на здравето на плода, но и съобразено с потребността за здрава и красива кожа. Старайте се да избягвате калоричните тестени изделия, продуктите с много захар. Консумирайте повече зеленчуци и плодове.

За производството на колаген са изключително важни витамини С, Е, В5, пантотенова киселина и минерали като мед и цинк.

5/ Специална козметика за майки

Съществуват различни продукти, които са специално разработени за профилактика и борба със стриите.Добави коментар