5 интересни факта за майчинството

152
5 интересни факта за майчинството

Бебетата променят мозъка на майката

Майчинството със сигурност ще ви промени, но може би не осъзнавате до каква степен. Вижте няколко интересни факти за бременността:

Бебетата са измислили думата „мамо“

Думата за майка на почти всички езици си прилича. На английски е „mom“, на испански е „mama“, на виетнамски е „ме“ и т.н. Не е учудващо, че думата е подобна. Един от първите и най-лесни за произнасяне звуци от бебето е „ма“. Според учени, точно затова народите по света са взели тази сричка за основа на думата „мамо“.

Майките държат децата близо до себе си

По време на бременността майките и децата си разменят клетки през плацентата. Понякога тези клетки остават в майката с години. Учени от Tufts University School of Medicine са открили жена, която има 27-годишен син и негови клетки все още са били в нея. Засега науката не знае дали тези клетки оказват някакво влияние над майката, въпреки че има предположения, че те я предпазват от автоимунни заболявания.

Бебетата променят мозъка на майкатаБременността може да доведе до трайни промени в мозъка на жената, се казва в доклад, публикуван през 2011 г. По-голямата част от проучванията са правени върху гризачи. При тях са се развили нови клетки, свързани с обонянието, по време на бременност.

Естествено, хората не са гризачи, но се оказва, че жените имат много по-голямо количество сиво вещество 4 месеца след раждането. Някои учени подозират, че хормоните, които се вливат в мозъка на майката по време на бременността, може да променят завинаги мозъка й така, както хормоните, които бушуват по време на пубертета, променят тийнейджърите.

Майките в развития свят се променят


Конкретна статистика има за САЩ, но тази тенденция се наблюдава във всички развити страни. През 2009 г. в САЩ е имало 85.4 млн. майки. През 1976 г. около 90% от жените са родили преди да навършат 40-44 години. През 2010 г. този процент е 81%.

Между 1990 и 2008 г. майките в Америка са станали по-образовани, има по-голяма вероятност да са самотни и са на повече години. Ражданията на жени на възраст 35-39 години са се увеличили с 47%, а при жени 40-44 години са се увеличили с 80%. Няма нарастване в броя на родените бебета обаче, което означава, че просто жените отлагат раждането във времето.

В древността майките са молели богини за помощ

Днес много майки са религиозни, но в древността нещата са били доста по-строги. Тогава медицината не е била развита и родилките не са имали на кого да разчитат, освен на богини. Много древни религии са имали божества, които специално са се „грижили“ за бременните жени. През 2001 г. археолозите откриха тухла с божество Хатор. На нея бременната жена е стъпвала в клекнала поза, за да роди.Добави коментар