47 лева майчински средно на ден вземат родителите на бебета до годинка

1629
47 лева майчински средно на ден вземат родителите на бебета до годинка

В сравнение със същия период на миналата година, среднодневният размер на майчинството е скочил с 5 лв

47 лева майчински средно на ден вземат родителите на бебета до годинка. Това показват данните на Националния осигурителен институт от януари до април, предоставени на вестник „Телеграф“.

В сравнение със същия период на миналата година, среднодневният размер на майчинството е скочил с 5 лв. По закон, докато се грижат за детето през първата година от раждането, родителите получават майчински в размер на 90 на сто от заплатата си. Общо 103 888 са взели обезщетение за бременност и раждане по този показател за цялата 2020 г.

Обезщетения

Дните, в които са били в майчинство, са близо 15 милиона. Сумата на изплатените майчински доближава половин милион, като средно един човек е получил близо 5000 лв. Родителите, решили да гледат детето си вкъщи, докато навърши две годинки, са 73 000. През втората година от отпуска те вземат 380 лв. Ето защо средният размер на обезщетението на тази група родители намалява до 17 лв. дневно. От общо 87 833 майки или бащи, които получават обезщетение за втората година, 15 138 са се върнали на работа и взимат 190 лв. (половината от 380 лв).Бонус

Кодексът за социално осигуряване дава право на майката да се върне на работа след 135-ия ден от раждането срещу бонус. Дамите, предпочели да са в офиса, вместо да сменят памперси, получават 50% от майчинството за първата година, тоест почти половин заплата върху тази, която им плаща работодателят. Например, ако майката взема месечно възнаграждение в размер на 1500 лв. и се върне по-рано на работа, ще получи бонус 750 лв., тоест общо 2250 лв. за първата година от раждането.

Въпреки премията у нас броят на родителите, които се възползват от тази възможност са малко. Статистиката на НОИ, предоставена на „Телеграф“, показва, че за цялата минала година само 777 майки са избрали да се върнат във фирмата, преди бебето им да навърши годинка.

Спад

Бащите, които поемат грижите за наследниците си, намаляват. Татковците имат право да сменят майката 6 месеца след раждането на бебето. До годинка получават 90 на сто от размера на заплатата, на която се осигуряват. През останалите 12 месеца сумата е фиксирана – 380 лв. През 2020 татковците, които са получавали обезщетение за първата година, са 310.

Тяхното обезщетение е двойно почти по-високо, в сравнение с това на майките - 63 лв. Година преди това те са били 342. Втората година майчинството са поели 713 мъже. Броят им през предходната година е 799. Средно на ден те са получавали по 17 лв. Близо 22 хил. татковци пък са взели отпуск при раждане или осиновяване на дете до 15 дни. Средно те са получили по 33,53 лв. за ден.

Компютърните спецове нямат сметка да са у дома

Хората със заплати над максималния осигурителния доход, който е 3000 лева, трудно се решават да сменят майката вкъщи. Сред тях са част от работещите в ИТ сектора. Тяхното месечно възнаграждение е в пъти по-голямо от максималния осигурителен праг, а бащинството не може да е повече от 90% от него. Това означава, че ако един компютърен специалист взима 5000 лв. и вместо да работи гледа детето, месечните доходи на семейството ще се свият с 1800 лв.

Добави коментар