460 299 българи се мъчат за бебе

64
460 299 българи се мъчат за бебе

От ин витро обаче имат нужда едва 23 000 от тях, обяснява д-р Мариела Даскалова

От 5 г. у нас има държавен фонд за асистирана репродукция, който помага на хората в нужда да заченат бебе чрез ин витро. Борбата за преодоляване на стерилитета обаче далеч не се изчерпва само с това, казват от Сдружение "Зачатие".

Какво остана да се реши в този сектор, разказва пред вестник "Стандарт" д-р Мариела Даскалова, един от основателите на пациентската организация, която десета година защитава правата на двойките с репродуктивни проблеми. Тя е главен асистент към катедра "Анатомия, хистология и ембриология" на Медицински университет-Пловдив. Занимава се с проблемите на репродуктивното здраве при мъжа. Съучредител е и медицински консултант на сдружение "Зачатие".

15% от хората в репродуктивна възраст имат проблеми със зачеването. Според елементарните сметки за България това прави 460 299 души. Нужда от лечение чрез ин витро обаче имат едва 5% от тях - или 23 015, обяснява д-р Мариела Даскалова. Останалите могат да разрешат своя проблем с много по-достъпни медицински средства. Те обаче не се покриват от здравната система. Засега финансиране получават само нуждаещите се от ин витро, което е и най-скъпото. За тях държавата дава до 5000 лв. за 3 опита на двойка или 15 млн. лв.
годишно.

В същото време за друга терапия се отделят около 10% от нужните средства, а за диагностика - около 5%, казва д-р Даскалова. За профилактика на стерилитета пък няма никакво финансиране и дори не се говори за нея. Затова от сдружение "Зачатие" настояват да се обърне внимание и на останалите проблеми.

Основният въпрос в областта на репродуктивното здраве трябва да бъде как по-малко хора да стигат до ин витро, казва д-р Даскалова. Според нея, това минава през изграждането на култура за репродуктивното здраве. Затова от "Зачатие" настояват в учебната програма на училищата да се въведе час по репродуктивно здраве. Също така да се създаде специалност андрология, която отговаря за мъжкото здраве. Сред останалите предложения на "Зачатие" са откриването на регионални кабинети по стерилитет и заплащане на диагностични изследвания от здравната каса.

Междувременно от сдружението пишат и раздават безплатно образователни книжки за момчета и момичета как да останат здрави и да нямат проблеми със зачеването. Те са част от инициативата им "Бъди в час по репродуктивно здраве". Освен това провеждат часове по репродуктивно здраве в училищата.Добави коментар