458 ин витро опита във Варна

112
458 ин витро опита във Варна

Чакащите са 3200

Критериите за достъп до финансиране от общинската ин витро програма да бъдат разширени ще настоява фондация “Искам бебе”. Това съобщи регионалният координатор на организацията във Варна Женя Ценовска, цитирана от вестник "Труд". След няколко години пауза в бюджета за 2014 г. отново бе предвиден фонд от 100 000 лв. за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми.

Разпределянето на парите ще извършва 5-членна комисия от общинари, съветници и представител на “Искам бебе”, а максималната сума, която ще получава всяка бездетна двойка, е 2000 лв. Условията са стерилитетът да е доказан, а подалите молба да нямат дългове към здравната каса и местната хазна.

“Съгласувахме, че ще се допускат няколко групи кандидати - одобрените за донорско ин витро, жените с генетични заболявания, направилите 3 неуспешни опита за изкуствено оплождане и дами на възраст от 43 до 50 г., за които националният фонд е затворен. В списъка фигурираха и подходящите за държавно финансиране.

Целта бе общината да подпомогне скъпите тестове и манипулации, които се налагат преди самото ин витро. Оказа се обаче, че тази последна група липсва в одобрените критерии. А доста от подходящите за национално финансиране двойки теглят заеми, за да се справят с предварителната подготовка”, обясни Ценовска.

По данни на РЗОК м.г. държавата е финансирала 458 ин витро опита на жени от Варна и областта. Чакащите са 3200. “Искам бебе” се бори националната програма да покрива частично още 3 опита, ако първите 3 са неуспешни. “Всяка седма жена забременява след повече процедури”, каза Ценовска. 5-членната комисия, която ще отсява молбите във Варна, още не е сформирана, обясни шефът на здравната дирекция в кметството д-р Миглена Бояджиева.Добави коментар