436 деца родени ин витро за 2012 г.

96
436 деца родени ин витро за 2012 г.

Бременните жени са 472

От началото на годината 436 деца са родени след ин витро процедури, финансирани от Фонда за асистирана репродукция. Това се посочва в отчета на Фонда за първото полугодие на годината.

Към момента бременните жени след успешно проведени процедури са 472, съобщиха от Министерство на здравеопазването. За шестте месеца жените, получили заповеди за започване на ин витро процедури, са 2316.

1523 са ин витро процедурите, финансирани от Център „Фонд за асистирана репродукция" в първите шест месеца от годината. Процедурите се извършват в 24-те лечебни заведения, с които фондът има сключени договори.

Общо през периода са одобрени 2255 заявления за първи, втори и трети опит. Част от тях са подадени в края на миналата година. 2085 пък са постъпилите заявления за същото време.

Изразходваните средства за периода от 1 януари до 30 юни са в размер на 6 467 945 лв. През този период работата на фонда е била проверявана 4 пъти.

С промени в Правилника на фонда от 8 юни срокът на валидност на заповедите за финансиране за процедурите бе удължен от шест месеца на една година. По този начин по-голям брой жени с репродуктивни проблеми получили шанс да имат свое дете.

Освен пациентките със злокачествени заболявания, с предимство при разглеждане на заявленията вече се ползвали и жени с други медицински причини.Добави коментар