334 изоставени бебета

486
334 изоставени бебета

4 пеленачета изоставени от майките си в Пазарджик по празниците

Общо 334 бебета са били изоставени още в родилния дом от началото на 2015 година до края на ноември. Това съобщиха за „Монитор“ от Агенцията за социално подпомагане. Социалните са започнали работа в този период по 1050 нови случая за превенция на изоставянето на пеленачета.

Те са успели да предотвратят тази съдба за 438 деца, но помощта им не е дала резултат за 334 от бебетата, които са останали без родителска грижа. Социалните продължават работа по останалите 278 рискови случая. От агенцията обясниха, че сред най-честите причини за изоставяне на деца са ранната и нежеланата бременност, заниженият родителски капацитет, създаването на многодетни семейства, липсата на образование и ниският социален статус.

Четири новородени бебета в пазарджишката областна болница са били изоставени от майките си само през празничните дни около Коледа. Завеждащата „Неонатологично отделение“ д-р Мариела Захариева обясни, че едно от пеленачетата било с пневмония и трябвало да бъде лекувано, затова останало по-дълго в здравното заведение под грижите на медиците. В това време майка му се самоизписала и си тръгнала, като обяснила на санитарките, че имала и други деца, които нямало кой да ги гледа, и затова се прибира вкъщи. Друго изоставено новородено вече 19-и ден е в отделението и няма къде да бъде настанено. В друг от случаите пък става дума за бебе, което е със сифилис и е ХИВ позитивно.

Съдбата на изоставените бебета е да бъдат настанени в социално заведение, а след това може и в приемни семейства, които имат желание да отглеждат деца. От началото на 2015 година в Пазарджик са изоставени общо 50 деца, а в списъка с приемни семейства фигурират 55 двойки. Тъй като в областния град липсва център за настаняване на деца с увреждания на възраст до 3 години, изоставените бебета трябва да бъдат изпращани в други области.

Същевременно 39 новородени бебета са били изоставени от майките си в Пловдив. Четири от пеленачетата са били настанени в медико-социален дом за деца до 3 години, а всички останали са били поверени на грижите на приемни семейства, уточни директорът на „Социално подпомагане” в града Надя Танева. По думите й основните причини за действията на майките са две. В единия случай ставало дума за деца, родени с увреждания, а в другия майките били малолетни и непълнолетни ромки или пък имали вече по няколко деца. Настанените в дом четири бебета са родени именно с тежки увреждания. Осем от останалите малчугани са при приемни майки извън Пловдив. Радваме се, че приемната грижа се развива и благодарение на това 35 изоставени бебета имат шанса да растат в семейна среда, каза Танева.

На територията на община Стара Загора пък през 2015 година са регистрирани общо 42 случая с деца, които са попаднали в полезрението на дирекция „Закрила на детето“. В четири от случаите децата са били изоставени след раждането им. 332 хлапета са били приети в старозагорския дом за медико-социални грижи за деца, съобщи директорът му д-р Георги Узунов. Домът приема деца от пет области, основно с тежки увреждания.

Изоставените пеленачета във Варна са 41, отчете Анна Конукова, ръководител на Отдела за закрила на детето към Дирекция “Социално подпомагане” - Варна. 12 от тях са родени с увреждания и са настанени в Дома за медико-социални грижи в квартал „Виница“, а останалите 29 - в приемни семейства. От отдела за закрила на детето във Варна са се погрижили и за 5-6 по-големи деца, изоставени от родителите им при близки роднини, баби и дядовци. Един от последните бе с 3-годишно хлапе, зарязано при невръстна съседка от майката, която заминала на гурбет в чужбина.

Около 190 деца от Добричка област също са настанени в семейства на близки и роднини, съобщиха от Социални грижи. 40 деца от областта пък са настанени в професионални приемни семейства. През това време 18 жени са оставили в родилното отделение на МБАЛ – Шумен децата си, които също са били настанени в приемни семейства. Според информацията, тиражирана от редица неправителствени организации, България заема челното място в класацията на ЕС по изоставени деца, като годишно у нас тази съдба застига обикновено около 2000 хлапета, при половината от които още след раждането.Добави коментар