3000 ин витро бебета у нас от 2009 г. до сега

84
3000 ин витро бебета у нас от 2009 г. до сега

Все още обаче около 3 000 двойки чакат своя ред

От 1 април 2009 г., когато се слага началото на Център "Фонд за асистирана репродукция", до днес са родени близо 3000 бебета ин витро у нас - колкото е населението на един малък град като Калофер.

По повод 4 години от създаването на фонда ръководствата на сдружение "Зачатие", Фондация "Искам бебе", Център "Фонд за асистирана репродукция" и от Българската асоциация по стерилитет раздадоха на медиите като символ на хуманната си дейност картички от рециклирана хартия с колаж - образ на деца, поникнали от сини саксии. В хартията са вложени семена на синчец, от които след потапяне във вода ще поникнат цветята.

За периода са подадени близо 20 000 молби за асистирана репродукция, като над 15 000 двойки имаха шанс да започнат процедура. Няма намаления на клиниките, където се случва това - 24 на брой в страната. Имаме 31% клинични бременности и 21% родени бебета, което представлява много добър показател, посочи д-р Николай Лалев. Все още обаче около 3 000 двойки чакат своя ред и всеки месец в програмата се включват близо 350 души, съобщи БГНЕС.

Радина Велчева от Фондация "Искам бебе" съобщи нерадостните факти, според които за миналата година у нас са родени едва 62 000 бебета, което представлява най-ниската раждаемост за България в по-ново време - по-ниска дори от следвоенната 1945 г. А за последните 4 години са родени с 20 000 по-малко бебета от периода преди това.

От началото на тази година финансирането на Центъра премина към НЗОК като Общественият съвет и администрирането остана в МЗ. Но за първото тримесечие на 2013 година, въпреки подписаните договори между Здравната каса и ин витро центровете, все още има неясноти по отчитането и заплащането на процедурите, обясниха специалистите.Пациентските организации изразяват своето притеснение за критичното забавяне на процеса и реално извършените ин витро процедури през тази година. Според тях трябва да се върне добре функциониращата система от 2009-2012 г., при която финансирането и политиката в тази дейност се формираха изцяло от Фонд "Ин витро" към МЗ.

От Българската асоциация по стерилитет са подготвили и изпратили този месец меморандум, адресиран до президента Росен Плевнелиев, до Обществения съвет към него, до министъра на здравеопазването проф. Николай Петров и до други заинтересовани институции и организации, в който са предложени редица мерки за обръщане на тенденцията. "Вървим към непоправим демографски срив", се казва в него.

Те настояват да се прехвърли със законни средства финансирането на дейността от НЗОК към Център "Фонд Асистирана репродукция". Предлага се да се включи и обяви дейността като високотехнологичен процес, за да могат да се включат в проекти у нас и в чужбина. Те се обявяват срещу административния произвол, непрекъснатите проверки и немотивирани изисквания, което затруднява дейността им. Специалистите предлагат на ръководството на МЗ за национален консултант по асистирана репродукция да бъде избран председателя на Българската асоциация по стерилитет.

Като благодарност за труда му от Фондация "Искам бебе" подариха на д-р Николай Лалев табло със снимки на бебета, за които той и организацията му са съдействали да се появят на бял свят. Междувременно от първа АГ болница "Света София" съобщиха, че поради големия интерес към безплатните консултации на двойки с репродуктивни проблеми са удължили срокът с още една седмица. Предвидено бе консултациите да се проведат между 25 и 29 март. Тъй като има много желаещи, прегледите ще продължат и цялата друга работна седмица (1-5 април).Добави коментар