3 мита за второто раждане

1800
3 мита за второто раждане

Време е да спрете да вярвате в тях

За второто раждане съществуват много противоречиви мнения. Например някои смятат, че то ще мине по-леко и че бременната жена по-лесно се ориентира какво се случва. Така ли е това?

Събрахме на едно място 3 мита, за които е добре да сте информирани.

1/ Второто раждане минава по-бързо и по-леко

Средно контракциите по време на първото раждане продължават между 6 и 12 часа. Като правило при втова или следваща бременност този процес се случва по-бързо.

На теория организмът на опитната майка трябва да се справи по-лесно с нелека задача като раждането. Практиката обаче сочи, че това не е категоричен сценарий.

От медицинска гледна точка за второто раждане е характерно по-бързо разкритие на шийката на матката. От друга това води до ускоряване на процеса, но и може да причини силна болка. Немаловажна роля играе също възрастта на жената, нейното здраве и психологичното й състояние.

2/ Ако първият път сте родили чрез цезарово сечение и вторият път ще е така

Някои майки смятат, че щом първото раждане е било със секцио, то следващото не може да бъде естествено. Учени от Кралския колеж за акушери и гинеколози са изследвали над 140 000 жени, при които е било направено цезарово сечение по време на раждане. Те установили, че 63% са могли да родят по естествен път следващото си дете.


3/ Колкото по-голяма е разликата между децата, толкова по-сложно ще е раждането; или колкото по-малка е, толкова по-лесно ще бъде

Доста опасно заблуждение. По данни на Световната здравна организация, за да се възстанови напълно майчиния организъм и да се подготви за следващото раждане, са необходими 2-2,5 години. Особено след цезарово сечение.

Твърде краткият промеждутък между ражданията може да доведе до усложнения като помятане, преждевременно раждане, недостатъчно кръвоснабдяване на плацентата, патологии, анемия.Добави коментар