3 мита за кофеина, в които да спрете да вярвате

510
3 мита за кофеина, в които да спрете да вярвате

Премислете мнението си за сутрешната чаша кафе

Дължим извинение на кофеина. След години на обвинения за честото посещение на тоалетната и като причина за сърдечни удари, последните проучвания показват, че той е неправилно обвиняван.

Лекарите често свързахме редица симптоми с приема на кофеин, казва д-р Дженифър Каудле. Ако някой има симптоми на тревожност, питаме дали е пил кофеинова напитка. Все пак се оказва, че проучванията, правени за него са недостатъчни.

Ето три от най-честите неща, които чуваме за кофеина и какво разкриват последните проучвания.

1. Кофеинът не влияе на сърдечния ритъм

Според изследването от януари 2016 г. в списанието на Американската асоциация за сърдечни заболявания, редовното потребление на кофеин не е причина за повече сърдечни удари.

Изследователите поставят под наблюдение близо 1400 възрастни и техният прием на кафе, чай и шоколад. След това те проследяват сърдечната функция на участниците, като използват 24-часовп амбулаторно електрокардиографско наблюдение.

Не е изненада, че 61% от участниците консумират повече от един кофеинов продукт всеки ден. Другата находка обаче е малко по-шокираща: изследователите не са срещнали промени в сърдечната функция на участниците, които консумират кофеин.

"Клиничните препоръки, които съветват редовната консумация на кофеинови продукти, за да се предотвратят смущения в сърдечния ритъм на сърцето, трябва да бъдат преразгледани, тъй като може ненужно да спираме консумацията на продукти като шоколад, кафе и чай, които биха могли да бъдат и полезни за сърдечно-съдовата система", казва д-р Грегъри Маркъс в изявление.

 2. Кофеинът няма да дехидратира тялото ви

Умерената консумация на кофеин не причинява обезводняване, сочи ново изследване. Всъщност има и подобни на водата хидратиращи качества.

В два малки експеримента изследователи от Обединеното кралство карат 50 мъже да пият  четири чаши кафе или четири чаши вода всеки ден в продължение на три дни. Изследователите установяват, че мъжете, които пият кафе, не показват значителни промени в общата телесна маса и обема на урината.

Така че, въпреки че водата винаги е най-добрият начин да утолите жаждата си, пийването на лате не бива да ви притеснява.

3. Кофеинът не оказва постоянно влияние върху бебетата

Противно на популярното вярване, жените, които пият умерени количества кофеин по време на бременност, не вредят на интелигентността на бебето или върху бъдещото му тегло.

В едно от първите проучвания по рода си учени са изследвали нивата на параксантин - съединение в кофеина - в кръвта на приблизително 2200 бременни майки между 1959 и 1974 г. (време, когато консумацията на кафе по време на бременност е по-честа от сегашната ). Изследователите сравняват тези нива с детските коефициенти на интелигентност и поведение на 4 и 7-годишна възраст.

Резултатът: Няма зависимост между приема на кофеин на майката и развитието на децата.

И това не е всичко - по-ранните проучвания (които включваха едни и същи изследователи и група жени) установяват, че консумацията на кофеин по време на бременността не е свързана с по-висок риск от детско затлъстяване.

"Като цяло считаме, че нашите резултати са успокоителни за бременните жени, които консумират умерени количества кофеин или еквивалент на 1 или 2 чаши кафе на ден", заключава Сара Кийм, доктор, съавтор и главен изследовател в Център за биоефективно здраве при изследователския институт в детската болница Nationwide.

 Добави коментар