28 бебета родени в София след ин витро с донорски яйцеклетки

559
28 бебета родени в София след ин витро с донорски яйцеклетки

т тях момичета са 11, а момчетата – 17

До момента 28 са децата, родени след ин витро процедури с донорски яйцеклетки, финансирани по програмата на Столична община. От тях момичета са 11, а момчетата – 17. Новата малка столичанка се е родила по естествен път с мерки 2650 грама и 49 сантиметра. 48-годишната майка на бебето се е доверила за процедурите и раждането на АГ болница "Д-р Щерев" – едно от лечебните заведения, включени в донорската ин витро програма на Столична община.

Още няколко семейства са в очакване да станат родители в следващите месеци след ин витро процедури, посочва БГНЕС. От 2015 г. насам всяка година Столична община подпомага жени с репродуктивни проблеми по програмата, която бе създадена съвместно с организациите "Майки за донорство" и "Искам бебе".

В бюджета на София ежегодно се предвиждат по 70 000 лева за финансиране на част от необходимите ин витро процедури с донорски яйцеклетки. Един от най-активните партньори на Столична община в програмата – болница "Надежда" е инициатор за 9-и пореден път на "Дни на донорството", които ще се проведат на 2, 3 и 4 декември тази година.

Кампанията предвижда 100 безплатни прегледа и консултации при репродуктивните специалисти на болницата – д-р Георги Стаменов, д-р Събина Персенска, д-р Димитър Цветков, д-р Теодора Тихомирова и д-р Стела Чапанова.

Добави коментар