20 факта за кърменето

1224
20 факта за кърменето

Кърменето може да увеличи коефициента на интелигентност на бебето

Учените откриват, че кърмата е не само чудесен източник на хранителни вещества, но и влияе на важни неща, като коефициента на интелигентност на детето, имунната му система, хранителните му навици след това.

Кърмата съдържа всичко, от което малкото се нуждае, адаптира се към вашата диета и дори променя съдържанието си няколко пъти на ден. Вижте няколко факта за кърмата, които може и да не знаете:

Появата на кърмата идва от спада на хормони

Когато бебето се роди и плацентата се премахне, се появява рязък спад в нивото на хормони. Тогава се активира един хормон, наречен пролактин, който сигнализира на тялото ви, че е време за мляко!

Кърменето може да намали риска от затлъстяване при детето

Преди няколко години се появи изследване, което показа, че кърменето е свързано с по-добрите хранителни навици на детето след това. Децата, които са били хранени от шише (дори в него да е имало кърма), имат затруднения в това да установят кога са се нахранили. При тях е имало по-голяма вероятност да продължат да ядат и да преядат.

Жените, които кърмят, са по-жадни

Жените, които кърмят, са по-жадни. Препоръчва им се да пият поне една чаша вода повече на ден от обичайно.Жлезите за кърмене се развиват във втория семестър

Гърдите ви се приготвят за кърмене във втория семестър, когато растат съответните жлези. Това става благодарение на хормони, като лактоген, естроген и др.

Кърмата е уникална

Кърмата непрекъснато се променя и не може да бъде повторена. Кърмата на всяка майка е различна, като дори има разлика в кърмата, взета от една и съща майка, в различна част на деня.

Кърмата се променя по време на храненето


В началото, когато започнете да кърмите, млякото ви съдържа повече лактоза и протеини и има синкав отенък. В края на същото кърмене то вече има повече мазнина, която осигурява калориите, от които има нужда бебето.

Кърмата съдържа два основни типа протеин

Основните типове протеини, които има в кърмата, са казеин и суроватъчен протеин, като вторият преобладава. Ако използвате формула, уверете се, че съотношението между двата типа протеин е подобно на това в кърмата, иначе бебето е изложено на повече риск от инфекции или може да му бъде трудно да я храносмила.

Тялото ви произвежда точно толкова кърма, отколкото имате нужда

В началото кърмата ще бъде повече, а след това тя ще намалява от само себе си.

В кърмата ви има толкова витамини, колкото и вие поемате

Кърмата е вълшебно мляко, но не съвсем. В нея се съдържат витамините, които се намират в тялото на майката, и ако някои липсват в менюто й, ще липсват и в кърмата. Затова е важно кърмещите жени да ядат здравословно и дори да вземат добавки.

Алкохолът, който пиете, влиза в кърмата

Алкохолът влиза в кърмата, така както и в кръвта ви. Не е напълно забранен, но трябва да се ограничите до 1 питие на ден, което трябва да бъде изпито няколко часа преди кърменето, за да може тялото ви да го абсорбира.Кърмата може да издържи до 8 часа на стайна температура

Кърмата може да се запази до 8 часа на стайна температура и до 5-7 дни в хладилника.

Може да я замразявате

Няма проблем да замразявате кърма. Тя може да издържи до 3 месеца в нормален фризер и до 6 месеца в дълбокозамразяващ фризер.

Не затопляйте кърма в микровълновата

Микровълновата затопля неравномерно. На едно място млякото може да е по-хладно, а на другото горещо. Няма как да тествате цялото мляко и може да стане инцидент.

Всяко зърно има 15-20 отвора,
през които излиза кърмата.

Първата кърма излиза бавно

В първите дни на хранене, когато коремчето на бебето е много малко, млякото излиза много бавно. Тогава кърмата е богата на протеини и антитела от майката, но е бедно на мазнини и захар, от които бебето няма още нужда.

Може да ползвате кърмачка

В САЩ е много популярно „разменното кърмене“. Групи от заети жени си правят график и кърмят една на друга децата си.

От кърмата може да се направи сирене

Един собственик на ресторант в Ню Йорк използвал кърмата на жена си, за да направи сирене, което сервирал в ресторанта си. Здравните власти в Ню Йорк обаче го затворили. Журналист, който успял да го опита, го описва като „сладникаво, меко и приятно.“Кърменето увеличава коефициента на интелигентност


Освен че намалява риска от затлъстяване при бебетата, учени смятат, че кърмата увеличава коефициента на интелигентност на бебетата с до 8 пункта. Може да има две обяснения за това: хранителните вещества в кърмата подпомагат развитието на мозъка. Самият акт на кърмене пък е общуване между майката и бебето, което също се счита, че е важно за развитието му.

Кърмата е най-доброто лекарство

Бебетата получават от кърмата всичко, от което имат нужда, за да се справи имунната им система с болести и инфекции.
Препоръчва се 6 месеца кърмене, за да запазите детето си от ранни инфекции. В САЩ медиите описаха случай, в който жена капнала няколко капки кърма в окото на дъщеря си, която имала очна инфекция. Окото бързо се оправило. Засега още не е излязло научно изследване по случая.

Съставът на кърмата се мени през деня

Така, както се променя по време на самото хранене, кърмата се променя и през целия ден. В различните части на деня бебето има нужда от различен брой калории. Друг фактор, който променя състава на кърмата, е това какво е яла майката.Добави коментар