20% българи се борят за дете

125
20% българи се борят за дете

Над 4000 „бебета в епруветка” са родени през 2012 година

Топим се със 7 души на ден, обяви здравният министър д-р Таня Андреева по време на конференция за иновациите в репродуктивната медицина "Дървото на живота". „Всичко, което правим за репродуктивното здраве, няма да реши демографската криза в България, но си струва да се борим за всяка една бременност”, заяви още тя.

Около 145 000 двойки имат репродуктивни проблеми у нас. Това означава, че между 15-20% от българите, които искат бебе, имат проблем със зачеването. „Процентът на успех при инвитро процедурите у нас са над европейските. За миналата година имаме около 40% успешни забременявания след инвитро. 28% от жените са родили бебета. Имаме клиники в България, които могат да противостоят успешно на всяка клиника в Европа”, обясни пред в. „Монитор” д-р Георги Стаменов, който е един от най-известните инвитро специалисти у нас.

Над 4000 „бебета в епруветка” са родени през 2012 г. По света живеят 5 млн. души, родени благодарение на процедурата инвитро.

Дамите, които са минали през битката с рака на гърдата, не бива да се отказват от дете, стана ясно вчера. Статистиката показва, че 33 жени от 227 пациенти с този вид карцином на възраст от 35 г. и по-млади са забременели само една година след спирането на химиотерапията. 19 са родили, има 10 прекъснати бременности и две са завършили със спонтанен аборт.

„Много жени, борили се с рака, смятат, че това е краят на възможностите им да забременеят. И за тези хора шанс има”, категоричен е д-р Стаменов. Химиотерапията обаче предизвиква менопауза в между 40 и 68% от дамите. Затова тези жени трябва предварително да замразят свои яйцеклетки.Добави коментар