15 млн. за ин витро

86
15 млн. за ин витро

Ще стигнат ли?

Колко ще бъдат парите за ин витро и има ли опасност бюджетът да бъде орязан заради задаващата се нова рецесия в Европа? Над 15 хиляди двойки досега са кандидатствали за държавно финансиране за процедурата, но семействата с репродуктивни проблеми са около 270 хиляди.

През 2012 година за ин витро процедури са предвидени 15 милиона лева. Колкото тази година. Те, поне засега, се оказват достатъчни за трите опита ин витро, които по закон държавата финансира, според bTV.

През 2010 година с помощта на държавата са се родили 648 бебета. Тази година, до 3 ноември, те са с 50 повече.

В момента държавата финансира ин витро процедури до 43 години при жените. Д-р Надя Георгиева от Фонд за асистирана репродукция каза, че откакто работи във фонда, има над 1300 живородени деца. През последните 10 години обаче процентът на двойките, страдащи от безплодие, се увеличава.

„За съжаление, има доста млади двойки - жени под 29 години, които имат такива проблеми и най-вече това се дължи на възпаления, или мъжки фактор”, каза д-р Диана Николова от ПСАГБАЛ „Св. София".Т. нар. мъжки фактор е нараснал от 30 на 40 процента. Зачестяват случаите на 35-годишни жени в менопауза, които не могат да произведат свои яйцеклетки.

„Тези жени не само, че не могат да бъдат финансирани от фонда, защото е забранено, но те се нуждаят първо от повече финансиране, второ, от жени, които са съгласни да бъдат доброволни донори за тях”, коментира Радина Велчева от фондация "Искам бебе".

Около 25 процента от финансираните от фонда ин витро процедури са дали начало на нов живот. Тъй като жените над над 43-годишна възраст сами плащат ин витро процедурите, на които се подлагат, няма обобщена информация колко жени се възползвали от възможността. От фондация "Искам бебе" вече са помогнали на около 20 жени да имат бебе ин витро.Добави коментар