15 млн. бебета се раждат преждевременно

101
15 млн. бебета се раждат преждевременно

Това е една от основните причини за детската смъртност

15 млн. бебета се раждат всяка година преждевременно, сочи доклад на благотворителни организации. Преждевременното раждане е и една от основните причини за детската смъртност. Учените установиха също, че това е валидно не само за бедните държави, но и за богати страни, като САЩ и Бразилия.

В болницата в Ню Джърси се раждат около 7000 бебета годишно. Оказва се, че наличието на апаратура не е решение. В доклада се посочва, че едно на всеки 10 бебета се раждат преждевременно. Дори и да оцелеят, животът им не е розов - страдат от увреждания, проблеми с очите и слуха.

В САЩ процентът на смъртност при преждевременно родени бебета е 12 - почти двойно на статистиката за европейски държави, като Швеция и Норвегия. В доклада се посочва, че най-трагичното е, че милионите бебета могат да бъдат спасени не с помощта на скъпи технологии, а с придобиването на специални умения на здравните служители.В болницата в Малави, например, учат родилките как да прилагат така наречената кенгуру майчина грижа - техника, при която новородени, най-често недоносени бебета, имат директен физически контакт с родителите си, кожа до кожа.

Този метод има не само емоционални предимства, тъй като се възстановява и укрепва преждевременно прекъснатата връзка между майката и детето, но и доказано благоприятен ефект върху здравословното състояние, съобщи ТВ7.

Най-трудната задача пред учените, изготвили доклада, е да убедят правителствата по света, че не могат да си позволят да пренебрегват високата смъртност при преждевременно родените бебета.Добави коментар