15-годишна три пъти станала майка

244
15-годишна три пъти станала майка

15-годишна три пъти станала майка

Невръстни момичета пълнят родилните отделения в страната. „15-годишна три пъти вече е ставала майка”, съобщи д-р Петър Угрински, завеждащ отделението по патологична бременност във Втора градска болница и член на съвета на директорите на лечебното заведение. Момичето е от ромски произход, лекарите са уведомявали полицията и социалните при всяко раждане на момичето.

"Имаме майки на по 16-17 г., които вече са имали по един или два спонтанни аборта заради ранното зачеване в резултат на незрялост на организма", каза още д-р Угрински. По думите му обикновено непълнолетни и дори малолетни до 14-годишна възраст решават да родят, докато абортите са най-вече сред жените над 28 г.

Между 30 и 40 са малолетните и непълнолетните родилки във Втора градска болница в София през 2012 г. За седемте месеца на тази година те са 25. Най-младата майка във Втора градска болница е на 14. Броят на малолетните родилки се увеличава с всяка изминала година, това е изключително тревожна тенденция, коментира д-р Валентина Григорова, заместник-директор на АГ болница „Света София” (бивша „Тина Киркова”).

Общо 58 са момичетата до 18 г., родили там през 2012 г. От тях две са били малолетни, като едната е станала майка на 11, а другата - на 12-годишна възраст. „Най-малката беше забременяла, без да разбере, че вече има мензис и е в полова зрялост”, обясни д-р Григорова. От януари досега в АГ болница „Света София” една 14-годишна е дала живот, други 22 са се сдобили с рожби, преди да навършат 18 г. За някои от тях това е втора и дори трета бременност. Повечето от момичетата са от ромски произход, но има и българчета.

Опасности от ранната бременност

Нито една от тях не си е оставила детето в социален дом. 60 малолетни и непълнолетни са родили през 2012 г. в „Майчин дом” в София, съобщи Екатерина Христова, социален работник там. Най-малката майка е била на 15, сега обаче възрастовата граница е паднала с 2 г. През 2013 г. близо 30 тийнейджърки са дали живот в „Майчин дом”.

„Момичетата не си изоставят децата, след като проведем с тях разговори. Повечето от тях въобще идват без намерение да ги изпратят в социален дом. В приют ги дават предимно жените, прехвърлили 30-те”, обясни Христова.

„От 2-3 г. обаче се наблюдава нова тенденция към увеличаване на малолетните и непълнолетните майки от български произход или от смесени бракове между българи и роми”, каза д-р Петър Угрински. Това потвърдиха и от „Майчин дом”. Нараства и броят на тийнейджърките отличнички от добри семейства, които забременяват и раждат от случайни връзки по купони, коментира Екатерина Христова.

Според акушер-гинеколозите незрелият организъм на майката може да провокира куп заболявания у бебето. Същевременно тенденцията показва, че малолетните и непълнолетните обикновено не се омъжват, но не дават децата си в социални домове или в приемни семейства, като ползват детски и социални помощи като за самотни майки.

„Редно е да се прецизира даването на помощи за многодетни майки, да има таван до трето дете например, за да не се превръща ранното майчинство в професия”, коментира д-р Петър Угрински и допълни: „След тази бройка следва да се смята, че семейството има високи доходи, след като може да си позволи още отрочета.”Коментари

Коментар: 7
самотните майки

Аз съм самотна майка от 15 г. Въобще не разбирам за какви помощи говорите?))) Получавах 0.01 лв. към майчинството си. А от тогава не съм видяла и тази стотинка. Не може да се слагат всички под общ знаменател. Има много жени, които отглеждат сами децата си и не получават нищо от държавата.

Коментар: 6
самотна майка

А за татковците -защо не говорим. И какво ви е отношението към мъж, който се жени един месец преди да се роди детето? Смятам,че и мъжкото поведение определя броят на самотните майки.Колкото повече мъже, толкова по-малко самотни майки, нали? Защото повярвайте това не се забравя и не се преодолява. Винаги боли и на училищни празници, и когато се задава детския въпрос- Къде е...? и се чудиш как да отговориш за да не накърниш малкото човече....

Коментар: 5
самотна майка

Изобщо не се толерират самотните майки и къде се дават тези маса пари за да отида да си взема, защото трябва да се грижа за детето си да се образова и да го възпитам? Никое момиче не мечтае да стане самотна майка. Най-често се случва поради неопитност, поради някакъв фалшив морал в семейството за да не се говори за котрацепция, по-тъжни са историите с изнасилвания. И въобще смятам, че тези девойчета изобщо не са наясно в какво се забъркват и най-вече как това ще се отрази на живота им. По-страшното е, че техните родители са безотговорни. Eдна мисъл, която се отнася за такива родители "Винаги ще те подкрепя да си щастлив, ако избереш да си нещастен"!Мисля, че в Бг има много такива родители, без значение от техния произход и социален статус-просто манталитетът е такъв!Тъжно!

Коментар: 4
Никой/я от вас не е прав/а!

Никоя от вас не е права. Явно според вас е добре да се правят аборти, което значи да убиваме собствените си деца, макар да са ембриони! Какво знаете вие за самотното майчинство? Аз от България стотинка не съм взела с изключение на еднократната помощ от 150 лева. Ощетих ли някого?! На кого хляба взех?! На децата ви ли? Всеки както му изнася така говори. А колко момичета са били излъгани? Колко са били изнасилени? А дори малтретирани? Някой сеща ли се за това? Явно моми вие НЕ!!! Всички под общ знаменател. Нито съм циганка, нито съм вземала пари, нито пък съм искала да ставам самотна майка и да забременявам. Но се случи. И да не бих си дала детето в някой дом. Независимо как се е случило не бих го дала. Глупави хора. всеки за себе си мисли и смята, че е прав! За вас всички са един дол дренки! Пфу

Коментар: 3

Да, за съжаление е така, както е писала Мая. Ако спрат да дават пари за раждане на деца на непълнолетни, ще се позамислят дали да раждат, когато са още малолетни.

Коментар: 2


Мая от 07 август 2013 | 11:20

Така ще е докато социалната политика в тази държава подпомага самотните майки. Тези,които са с брак и всичко е законно няма помощи,няма детски, няма нищо, а на цинганките се дава маса пари. Спрете им помощите и всички ще се убедим колко бързо ще научат за контрацепция. Но до тогава деца ще раждат деца и всичко ще остане така в този затворен поречен кръг...

Napylno sym syglasna. Izvinete za latinicata.

Коментар: 1

Така ще е докато социалната политика в тази държава подпомага самотните майки. Тези,които са с брак и всичко е законно няма помощи,няма детски, няма нищо, а на цинганките се дава маса пари. Спрете им помощите и всички ще се убедим колко бързо ще научат за контрацепция. Но до тогава деца ще раждат деца и всичко ще остане така в този затворен поречен кръг...


  • 1

Добави коментар