10 причини да не родите дете

219
10 причини да не родите дете

Или кога бебето не е решение на проблема

Рано или късно всеки човек се замисля за семейство и деца. Все пак в обществото е наложена представата, че родителството е неизменна част от живота. За някои децата са осъществена мечта. Всеки човек има причина или причини, поради които се решава да създаде семейство. Представяме ви няколко необичайни поводи за раждането на дете.

1/ Спасяване на семейството.

Случва се връзката между двама души да губи предишната страст и взаимен интерес. Тогава някой от двойката решава да спаси положението чрез детето. Рано или късно такива отношения се разпадат. Струва ли си да намесвате и детето?2/ За доказване пред родителите, че вече не сте деца.

И за тази цел ще родите дете? Това е погрешна логика, ако смятате, че влошените отношения с майка ви ще се оправят след раждането на детето. Напълно възможно е майка ви не само да започне да напътства вас, но и наследника ви.

3/ Дошло е времето.
Много хора обичат да говорят за женския биологичен часовник и да ви убеждават колкото е наложително да се „обзаведете” с дете. Причини за това ще ви изложат поне сто. Да, но за целта се нуждаете от партньор. Заслужава ли се да се хвърляте на първия срещнат, само за да отговорите на очакванията на другите хора?4/ От ревност към позната, която е родила.
Поглеждате към нея и виждате колко внимание й обръщат. Емоциите ви са напълно оправдани, но не мислете, че нещата са толкова прости.

5/ От желание да контите детето си.
Има бременни жени, които мечтаят да имат момиче, за да могат да го обличат като принцеса или просто по последна мода. Психолозите ще кажат за тези жени, че в детството си не са се наиграли с кукли. Възможно е...

Разбира се, в тази причина няма нищо лошо. Но контенето на детето е обвързано с още десетки неща, които не са чак толкова лесни – безсънни нощи, смяна на памперси по няколко пъти на ден, преобличане след повръщане, никнещи зъбки и т.н.6/ От желание да се „излекуваме” от егоизма си.
Ако сте свикнали всичко, каквото поискате, да ви бъде доставено, то раждането на детето наистина може да повлияе на начина ви на живот. Но детето като лекарство срещу егоизма може да не се окаже толкова ефективно средство. Има подводен камък, който можете да настъпите в периода на постродовата депресия. Щом започнете да изпитвате безсилие, проблеми с фигурата, умора, може да ви се прииска да се върнете към предишното си Аз.

7/ В търсене на любовта.
Детето наистина може да се превърне в човешкото създание, което да обикнете най-истински. Все пак сте негова майка – най-красивата, най-умната и най-добрата. Детето няма да обръща погледа си след другите майки. Но такава причина за раждането на дете обикновено изтъкват жени, които са се разочаровали от мъжете в живота си.8/ От желание да станат добри майки.
Такава причина за сдобиването с дете изтъкват жените-перфекционисти, които виждат в майчинството още една възможност да се докажат като най-добри.

9/ С цел продължение на рода.
Такава мотивация – да се роди дете, което да продължи семейните традиции или професия, може да се окаже необмислена, тъй като все пак детето като възрастен човек ще определи само какво цени и каква професия ще упражнява.

10/ За да оставите следа след себе си.
Много тъжна причина. Така разсъждават хора, които, освен раждането на дете, не виждат в живота си нищо ценно. Такива, които с нищо не са се проявили като личности. А ще могат ли такива родители да дадат на детето си нещо, след като така ниско оценяват собствените си способности?Добави коментар