10 любопитни факта за кърменето

160
10 любопитни факта за кърменето

Дори Елтън Джон кърми

Сексът по време на кърмене е забранен в Папуа - Нова Гвинея. Проблемът - там този процес обикновено продължава четири години.

Според последните изследвания кърмените деца е с 41% по-вероятно да имат успех в живота.

Миналата година супер моделът Жизел Бюндхен настоя за закон, който да задължава майките в целия свят да кърмят най-малко 6 месеца. Половинката на футболиста Том Брейди, която роди сина си Бенджамин през декември 2009 г., е на мнение, че не е правилно майките да дават изкуствени храни на бебетата си.

Кърменето намалява риска от смърт през първата година от живота на бебетата с 20%. Колкото по-дълго продължава то, толкова по-малък е рискът.

Кърменето предпазва от забременяване, сочат последните проучвания. Производството на кърма подтиска отделянето на репродуктивните хормони. Затова повечето жени нямат менструален цикъл, докато кърмят.Зеле и боб са непрепоръчителни храни за кърмачките. Те образуват много спомашни газове, което пък може да доведе до колики при бебето.

Ако кърмата се забави след раждането, лекарите могат да помогнат. В съвременната медицина се поставя инжекция с хормона окситоцин, която стимулира рефлекса на потичане на млякото.

Ако кърмите, вероятността да страдате от следродилна депресия е по-малка.

Съпругата на Орландо Блум - Миранда Кер, отслабва след раждането на сина им с кърмене. Моделът се качи на подиума само няколко седмици, след като роди.

Ирландски художник нарисува картина, върху която е изобразено как Елтън Джон кърми сина си. Той и партньорът му Дейвид Фърниш станаха бащи на Закари, който беше износен от сурогатна майка.Добави коментар